Андрей Марков: С какво ще лекуваме пациентите, ако всичко отиде за заплати?

0
Ще се върнем към корупционните практики - носене на лекарства по джобовете, консумативи, закупени на черно, храна в бурканчета, предупреди той
Ще се върнем към корупционните практики - носене на лекарства по джобовете, консумативи, закупени на черно, храна в бурканчета, предупреди той Снимка: вестник Труд

Милиардите, които харчим за здравеопазване, трябва да бъдат публични средства, каза той

Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, Медицинска федерация "Подкрепа" и Националната браншова стопанска камара на търговците - дистрибутори на едро на лекарствени средства, медико-санитарни и билкови препарати подписаха в Министерството на здравеопазването Колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване", с който се регламентира увеличение на основните възнаграждения в сектора.

Това е поредната заявка за реформа в здравеопазването - как ще се отрази на системата?

"Много трудно вървят преговорите. Много са неизвестните, препятствията пред поспиването на такъв анекс. Много са неточностите, които са подадени до настоящия момент. Имаме неправилно поставени въпроси и съответно неправилно подготвени отговори за решаване на проблема. Абсурдно е да търсим е в Национален рамков договор правила за формиране на работна заплата на организациите, които продават здравни услуги на НЗОК", каза зам.-председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че в световната практика не съществува подобна технология.

"Знаем, че политиците се нуждаят от успокояване на общественото мнение или работещите в системата, но със същата тази техника, която прилагат, поставят в много тежка ситуация пациентите. В момента проблемът не са работещите в системата, големият проблем продължава да са пациентите и високата смъртност в страната", допълни Марков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му има тежко противоречие между увеличението на клиничните пътеки и очакванията да се подобри здравеопазването.

"Забравихме къде остава здравето. Знаем, че идеята на българското правителство е да изкорени докрай корупцията и тежките корупционни практики. Но едно подобно решение не само няма да доведе до решаване на този въпрос, но и ще го задълбочи, защото няма да останат средства за лечение на пациентите. С какво ще бъдат лекувани, ако ние увеличението го изразходваме изцяло за увеличение на заплатите, а не покрием разходите за електроенергия, разходи за храна пациенти и медикаменти", попита той.

И е категоричен, че ще се влоши лечението и ще се върнем към корупционните практики - носене на лекарства по джобовете, консумативи, закупени на черно, храна в бурканчета.

"Пациентите ще търсят начин да бъдат лекувани, те имат нужда от това. Дисбалансът в клиничните пътеки е станал като хипотеза, поощрявана от работещи в системата, с цел да получат повече средства. В ЕС за приоритетни разходи държавата определя онези разходи, които решават проблемите на най-значимите за населението заболявания и най-смъртоносните", поясни зам.-председателят на Българската болнична асоциация.

Той подчерта, че трябва да се вземат мерки, които да гарантират оцеляването на нацията ни.

"Ако България продължава да заделя най-малко пари за здраве, няма защо да се учудваме, че имаме най-висока смъртност в ЕС. Ние си плащаме с много висока цена. Милиардите, които харчим за здравеопазване, трябва да бъдат публични средства, ако искаме да имаме солидарност. Няма нужда с политически решения да се закриват болници", добави Андрей Марков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари