Какво ще се промени след като КС отмени лимитите за болнично лечение?

0
Болници вече са осъдили НЗОК заради разпоредбата
Болници вече са осъдили НЗОК заради разпоредбата Видео: bTV

Болници вече са осъдили НЗОК заради разпоредбата

Конституционният съд отмени лимитите за болнично лечение. Тази разпоредба забранява на Здравната каса да заплаща т. нар. надлимитна дейност на лечебните заведения.

Съществуването на лимити затруднява достъпа на пациентите до медицинска помощ при изчерпване на определената от касата финансова рамка, обясни bTV.

Какво ще се промени за осигурените българи?

Владислав Воденичарски получава контузия по време на мач. Докторът му преценява, че нямат време да чакат оттокът му да спадне и трябва да го оперират веднага.

Той ми каза „ще трябва да направим някакви размествания, за да можем да те впишем“. Ако трябваше по каналния ред, един вид да се запиша по ред, трябваше да чакам още две седмици-месец, нямам представа“, казва Воденичарски.

След като решението на Конституционния съд влезе в сила, касата няма да има основание да отказва на болниците заплащане на пълния размер на извършената медицинска дейност, а пациентите няма да бъдат връщани поради изчерпване на лимитите.

„Когато говорим за лечението на българските граждани, това ще бъде промяна в позитивна посока. Тоест, те и досега са били лекувани. То затова тази дейност е надлимитна, просто не е изплатена на болниците. Тъй че по отношение на лечението няма да има проблеми“, коментира Аркади Шарков, експерт по икономика в здравеопазването.

Болници вече са осъдили НЗОК заради разпоредбата

В МБАЛ „Люлин“ се извършват между 150-200 операции всеки месец. Част от тях – по спешност. Поради това месечният им паричен лимит, определен от Здравната каса, често се надхвърля.

Алтернативата е да отложат лечението или да пренасочат пациента. За да възстановят сумата за надлимитните дейности, от болницата завеждат няколко дела срещу касат и печелят.

Сумата, за която ги осъдихме, е 406 000 лв.. Интересното е, че НЗОК ни плати 206 000 лв. лихви, тоест още половината от сумата е за лихви“, обясни Лалка Колева от лечебното заведение.

По данни на Здравната каса делата за надлимитна дейност, по които тя дължи пари, са 32. Общата сума по тях все още се калкулира.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари