Андрей Гюров: В дългосрочен план може да бъдем приятно изненадани от цената на газта

0
По думите му страната ни ще плаща по-ниска цена в сравнение с тази, ако беше останала зависима от „Газпром” в дългосрочен план
По думите му страната ни ще плаща по-ниска цена в сравнение с тази, ако беше останала зависима от „Газпром” в дългосрочен план Видео: NOVA NEWS

Не се чувстваме шантажирани от БСП, категоричен е той

дългосрочен план може да бъдем приятно изненадани от цената на природния газ за България". Това каза в ефира на „Твоят ден” по NOVANEWS Андрей Гюров, председател на ПГ на „Продължаваме Промяната”. По думите му страната ни ще плаща по-ниска цена в сравнение с тази, ако беше останала зависима от „Газпром” в дългосрочен план.

Подготвени сме за най-лошия сценарии. В дългосрочен план се правят стъпки за диверсификация. Това, че не се съгласяваме с натиска на „Газпром” ще бъде в полза на българската икономика. Не сме закъснели с действията си в тази посока. Не може през февруари месец, когато имахме дългосрочен договор с „Газпром” да сключваме нови договори с посредници за доставки. Превантивно нов договор би означавало допълнителни разходи, които през февруари не бяха оправдани. След спирането на газа правителството има план, така че да се осигурят нужните количества. Работи се по много линии, така че цената да бъде възможно най-ниска и можем да бъдем приятно изненадани в дългосрочен план”, обясни той.

Във връзка с решението, което предстои да бъде взето за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна Гюров уточни, че позициите в коалицията се сближават.

„Много пъти досега чувахме, че коалицията ще се разпадне и ще има нови избори. Нищо ново не е това. Показали сме, че работи отговорно в кризисни ситуации, така че страната да има стабилно управление. Отне повече време, но вече има сближаване на позициите. Текат коалиционни разговори за помощта за Украйна, обсъждат се различни формулировки”, каза още той.

Предоставяне на военно-техническа помощ означава, че може да се предостави подкрепа с ремонт на оборудване, боеприпаси, но не може помощта да включва военни български части на място, обясни председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната”.

„Не се чувстваме шантажирани от БСП. Разбираме доводите на партньорите ни, те разбират своята отговорност към това България да има стабилно управление. Една помощ за Украйна от България няма да наклони везните и в близките месеци няма да има голяма промяна в съотношението на силите. В дългосрочен план трябва да се заеме позиция, в която не се снижаваме. БСП разбира това. Сигурен съм, че тяхната позиция, че бъде отговорна. Не се чувстваме заплашени”, категоричен е той.

От думите му стана ясно, че България продължава да доставя оръжия по договорите си, сключени от преди войната.

„Партнираме си с над 50 държави, след войната обемът на износа значително се промени. Това, което сме поели като ангажимент е да доставяме оръжие на нашите партньори, какво се случва с доставките след това- няма как да знаем”, допълни Гюров.

По думите му България разполага с нужните места и кадри за ремонт на военна техника.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    ...
    Най-добре на змийския остров на каторга !
  • 2
    1
    ...
    Да, приятната изненада с цените ще дойде, когато бъдете изметени от България завинаги, с еднопосочен билет към Алкатраз, няма да ви издържаме сметката в български затвори !
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари