Андон Балтаков е новият генерален директор на БНР

0
Той ще замени на поста Светослав Костов, който беше предсрочно освободен от СЕМ
Той ще замени на поста Светослав Костов, който беше предсрочно освободен от СЕМ

Андон Балтаков е новият генерален директор на Българското национално радио, реши днес медийният регулатор.

Той ще замени на поста Светослав Костов, който беше предсрочно освободен от Съвета за електронни медии (СЕМ) през октомври миналата година след опита за сваляне от ефир на дългогодишния водещ на сутрешния блок на програма "Хоризонт" Силвия Великова и последвалото безпрецедентно дългото спиране на ефирното излъчване на програма "Хоризонт" на 13 септември 2019 г.

Балтаков беше избран от втория опит, след като при първото гласуване никой от кандидатите не успя да спечели необходимите по закон 3 от общо петте гласа на членове на регулатора. Тогава двама от кандидатите - Балтаков и настоящият и.д. директор на БНР Антон Митов получиха по два гласа, а Митко Димитров остана трети с един, пише Дневник.

При повторното гласуване подкрепа за Балтаков даде и Ивелина Димитрова (президентската квота, посочена от Румен Радев). Така, заедно с гласувалите за него още от първия път Бетина Жотева (от президентската квота, предложена от Росен Плевнелиев) и Галина Георгиева (ГЕРБ), той получи три гласа.

Идеите на Балтаков

По време на изслушванията на кандидатите за генерален директор в понеделник и вторник членовете на СЕМ Членовете на СЕМ посочиха концепцията на Андон Балтаков като най-впечатляваща, въпреки че не му бяха спестени и коментари, че ще му бъде извънредно трудно при нейната реализация.

Сред основните проблеми на БНР, които Балтаков посочи при изслушването, е недостатъчното въвличане на младата аудитория. По думите му бъдещето на обществената медия е в дигиталното пространство. Той наблегна и на необходимостта от работа в посока на музикалната програма в ефира на БНР.

Андон Балтаков има над 20 години опит в медиите - първо като журналист, после и като мениджър.Започва новинарската си кариера като водещ в софийското радио "Витоша" през 1994 г., а по-късно става част от новинарския екип на БНР. Работил е за агенция "Асошиейтед прес" в Ню Йорк, където е заемал ръководни позиции в отдела за дигитални продукти и стратегическо планиране. Бил е старши директор бизнес операции в CNN Digital и е отговарял за монетизирането на новинарския уебсайт и съпътстващите програми на CNN за мобилни платформи, като е управлявал и бизнеса за синдикирани видеопродукти. . В момента има консултантска компания в САЩ и съветва медиите как да си управляват бизнеса. Работи по два проекта съвместно с "Ройтерс", припомня "Капитал".

В конкурса за нов генерален директор участваха общо шестима кандидати - Жени Гаджалова, Антон Митов (който досега беше и и.д. директор на радиото), Андон Балтаков, Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев).

Бившият директор на БНР Светослав Костов води дело срещу решението за освобождаването му от поста, което смята за неправомерно. Първото заседание по делото беше в началото на тези седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Реших да се сдобря с жената. Викам си, що не ѝ купя рокля? Лошото е, че се събуди гадината, точно когато я мерех с рулетката.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари