Анатоли Станев: Да не позволяваме преиначаване на идеалите на Левски!

1

В знак на признателност и по случай 185-ата годишнина от рождението на Васил Левски, областният управител на Русе Анатоли Станев, кметът Пенчо Милков и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев положиха цветя пред паметника на Апостола на свободата в Парка на възрожденците.

Нека не позволяваме преиначаване на идеалите, които Левски заложи в основите на съвременна България. Днес често политиците забравят, че народната работа трябва да стои над всичко“, коментира Станев. Той подчерта и за пореден път, че от нашите действия зависи по-доброто утре на страната ни и че е крайно време заедно да продължим делото на Апостола.

Припомняме, че изграждането на паметника стана възможно след като повече от две десетилетия жителите на града чакаха подобна инициатива. След много перипетии, в крайна сметка изграждането на паметника се реализира от инициативен комитет, в който участваха редица общественици, а негов председател бе Искрен Веселинов.

Решението в крайдунавския град да има паметник на Апостола бе взето още през 2014-а като намеренията бяха до края на 2016 година идеята да се реализира. По ред причини обаче това не се случи. В средата на 2017 година бе обявен национален конкурс, в който участваха 11 проектни разработки. Победител не бе избран, но се даде шанс на авторите на три проекта да ги доразвият. Макар и след корекции, нито един от вариантите не получи одобрение.

Така се стигна до обявяването на втори национален конкурс, като в началото на декември 2018 година бе определен победителят – екип в състав скулпторът Даниел Кънев и архитект Силвия Славова. Заедно с постамента паметникът е висок 4,20 метра.

Средствата за направата му бяха събрани от Национална дарителска кампания, в която се включиха политически партии, държавни и местни институции, както и множество граждани. Изграждането на паметника струва около 150 000 лева, като най-големите дарители бяха Община Русе и инж. Владимир Колев.

През настоящата година за първи път бе организирана и съвместна церемония между Областната управа и Общината за отбелязване на 149 години от гибелта на Левски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    daskal
    Кой ли не се отърка в Левски и идеалите му?!
  • 3
    2
    Мунчо
    Ънътоли гарантирано е най-простият от тримата.
  • 6
    1
    123
    Събрали са само тумбаци....и тримата ! За толкова време управление нула процента успеваемост във всичко.....трагици!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари