Русенци почетоха паметта на Елиас Канети

0

Русенци поднесоха цветя пред паметника на Елиас Канети

„Благодаря Ви, че вече почти три десетилетия работите все така неуморно за развитието на Русе и региона в сферата на културата, науката и гражданското образование! Благодаря Ви, че ежедневно доказвате, че силата на идеите е най-значимият „двигател“ за обществения напредък и по този начин поставяте въпросите за познанието и научените уроци от миналото, за смисъла, очакванията и възможностите на настоящето и бъдещето! Считам, че дейността Ви е гарант за успеха на всяко едно гражданско общество!“.

Това се казва във връчения поздравителен адрес от името на областния управител на област Русе Галин Григоров на председателя на Международно дружество „Елиас Канети“ проф. дфн Пенка Ангелова по повод 115-та годишнина от рождението на единствения нобелов лауреат, роден в крайдунавския град.

Също така областният управител изразява увереност, че отношенията между администрацията и дружеството ще продължат да бъдат надграждани и занапред. Припомняме, че благодарение на Областната управа в Русе на дружеството беше предоставена за ползване фамилната къща на Елиас Канети.

Също така Австрийска библиотека „Елиас Канети“ беше основана в Русе преди 15 години въз основа на петстранен договор, подписан между Областна администрация Русе, Община РусеРусенски университет „Ангел Кънчев“, Международно дружество „Елиас Канети“ и Външното министерство на Австрия, представлявано от Посолството на Австрия в България. Подобни библиотеки, които се явяват и своеобразни културни центрове, има само в още два града в България, а именно в София и Велико Търново.

В знак на признателност по-рано през деня от името на областния управител Галин Григоров бяха поднесени цветя пред бюст-паметника на Елиас Канети, намиращ се на едноименния площад в Русе. Цветя бяха положени още от в.и.д. кмет и заместник-кмет по хуманитарни дейности на Община Русе Енчо Енчев, както и от представители на дружеството.

Преди няколко дни беше проведен разговор между областния управител Галин Григоров и проф. дфн Пенка Ангелова, от който стана ясно, че поради пандемията от COVID-19 предвидената за днес богата културна програма се отлага за 15 и 16-ти октомври. Сред плануваните инициативи са концерт на известните в цял свят виенчани от „Мориц Вайс Клезмер Трио“, както и литературни четения с австрийски и български писатели.

Сред специалните гости на днешното събитие бяха още първият културен мениджър на Австрийската Библиотека Тимо Кьостер, както и Лотър Яшке, който посещава Русе за 56-ти път и благодарение на него именно Русе е един от градовете, в който е основана подобна културна институция каквато е Австрийската библиотека. И двамата членове на Управителния съвет на Международно дружество „Елиас Канети“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари