Депутатите въведоха данък за берачите на диворастящи гъби и плодове

1
Парламентът прие на второ четене и освобождаване от акциз домашната бира, при условие, че няма да се продава
Парламентът прие на второ четене и освобождаване от акциз домашната бира, при условие, че няма да се продава Снимка: БГНЕС / архив

Доходите ще се облагат еднократно, като алтернативният данък ще в размер на 30 лв. за всеки месец, през който се берат гъбите и плодовете

Депутатите окончателно въведоха данък за берачите на диворастящи гъби и плодове. С други подкрепени текстове на второ четене се въведе праг от 1000 лева за облагане на разходите за командировъчни.

Данъкът за бране на гъби и горски плодове, включително и трюфели, с изключение на лечебните растения, ще засегне близо 30 000 регистрирани в дейността.

Доходите ще се облагат еднократно, като алтернативният данък ще в размер на 30 лв. за всеки месец, през който се берат гъбите и плодовете, информира БНР.

Депутатите свалиха от 5000 на 1000 лева прага за деклариране на командировъчните след редакционна поправка на Мартин Димитров от ПП-ДБ, който обясни:

"Това не са разходите за хотели, това са дневните пари, които командированите служители получават. И идеята е да има някакъв праг, тоест да не бъдат всички командировъчни - пътувал човекът веднъж годишно примерно или два пъти годишно, но се подават към НАП данни за съответната командировка. Няма смисъл от такова подаване на данните".

С други текстове мнозинството въведе ново данъчно облекчение за физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, при което със сумата от получените от тях субсидии да могат да намалят сумата от годишни данъчни основи, но не повече от 100 000 лева.

Депутатите отхвърлиха предвидената възможност за връщане на ДДС на физическите лица до 100 лева при регистриране на касови бележки.

Не беше подкрепено предложението на БСП за освобождаване от данък на доходите от трудови правоотношения на ненавършилите 26 години.

Не мина и предложението на "Има такъв народ" 10% от данъците на физическите лица, които постъпват в Общините, да остават в местния бюджет.

Парламентът прие на второ четене и освобождаване от акциз домашната бира, при условие, че няма да се продава.

В момента ставка за такова облагане няма, което прави производителите на домашна бира за лични нужди закононарушители.

За лична консумация се смята количество до 100 литра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    русенец
    Предлагам с данък да се обложат и чатещите. Така ще има поне някаква полза от нас, а от друга страна може да ни стимулира да се хванем на работа!:)
  • 2
    2
    daskal
    Вие луди ли сте?! Как е възможно да измисляте подобни идиотщини?! Че то и под турско е нямало толкова данъци!
  • 2
    1
    В ТАЗИ ДЪРЖАВА
    В ТАЗИ ДЪРЖАВА ЧОВЕК ИЛИ ТРЯБВА ДА Е АДВОКАТ ИЛИ ДА Е В ПОСТОЯННА ВРЪЗКА С АДВОКАТИ ПО ВРЕМЕ НА ПРИДВИЖВАНЕ.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари