Александър Томов: Няма да паднат цените, ще има качване, включително и на горивата

1
Дори елементарно уважение не беше показано към българските производители, коментира председателят на "Българска социалдемокрация - Евролевица"
Дори елементарно уважение не беше показано към българските производители, коментира председателят на "Българска социалдемокрация - Евролевица" Снимка: Българска Социалдемокрация - Евролевица / Фейсбук

Дори елементарно уважение не беше показано към българските производители, коментира председателят на "Българска социалдемокрация - Евролевица"

"Решението за внос на украинско зърно не е съгласувано с българските производители. Дори елементарно уважение към тях не беше показано. Не са информирали самия министър. Става дума за геополитически внушения, не мисля, че много ще се помогне на Украйна по този начин. Очаквало се е Полша, Унгария, Словакия, Чехия да вземат такова решение. Опитът да направим пробив не е удачен." Това коментира председателят на "Българска социалдемокрация - Евролевица" проф. Александър Томов в студиото на "Денят ON AIR" по Bulgaria On Air.

Той добави, че загубите от спрения внос, които министърът на финансите цитира, са силно завишени.

"Трябва да видим колко губим при срив на българските зърнопроизводители и колко печелим от ДДС при внос. Във всички случаи губим повече от загубата на производство в страната. Това означава работни места, социални плащания. Ако започнат протести, загубите ще са още по-големи. Страната остана изолирана, не се намери решение, което да е добро за българските хора", заяви проф. Томов.

По думите му в политиката трябва да се взимат спокойни, аналитични решения.

"Това беше поредното натягане, да се угоди някому. Тогава е голяма глупост - вчера казаха - "цените падат", днес министърът на икономиката каза "инфлацията остава 8%". Няма да паднат цените, ще има качване, включително и на горивата, което ще повлияе на много други", убеден е гостът.

Според него е било разумно решение да се позволи транзитното преминаване на украински стоки, тъй като Украйна няма друга алтернатива в Черно море, освен българските пристанища.

Гостът призова в близките дни да се седне на масата за разговори със зърнопроизводителите и да се постигне консенсус.

"Много земеделци са на ръба. Ние нямаме силна реколта, поради което много са на ръба, работят на загуба. Не бива да се подиграваме повече с частния бизнес", каза проф. Александър Томов.

Очакванията му са инфлацията до края на годината да бъде 8-10%. Не вижда и сигнали за свалянето на ветото он Нидерландия и Австрия за влизане на България в Шенген.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари