Александър Кашъмов: Случаят АЕЦ "Козлодуй" е безобразен и показва риска от хиляди дела!

5
Той коментира иска на АЕЦ "Козлодуй" за 500 000 лв. срещу служителката на компанията Наталия Станчева
Той коментира иска на АЕЦ "Козлодуй" за 500 000 лв. срещу служителката на компанията Наталия Станчева Видео: вестник СЕГА

Той коментира иска на АЕЦ "Козлодуй" за 500 000 лв. срещу служителката на компанията Наталия Станчева

"Има риск да се отприщят десетки хиляди дела-шамари срещу медии, граждански активисти, неправителствени организации, ако Върховният касационен съд и Върховният административен съд приемат тълкувателно решение, че юридическите лица могат да претендират за морални вреди." За това предупреди адвокат Александър Кашъмов, изпълнителен директор на Програма "Достъп до информация", който гостува в предаването (О)позиция на "Сега".

Повод за разговора е прекомерният иск на АЕЦ "Козлодуй" към своя служителка. Централата я съдеше за 500 000 лева, защото си позволява да пита.

В момента двете върховни съдилища разглеждат тълкувателното дело по въпроса за моралните вреди на фирми. Тълкувателните решения имат силата на закон.

"На логическо ниво юридическите лица са теоретична конструкция, не са реални субекти, не могат да страдат. За мен би било изключително странно да се приеме, че те могат да страдат и да получават обезщетения за морални вреди. Но ако се позволи, това, което ни чака, е не 3, а 300, 3000 или 30 000 подобни възможни дела, срещу медии, активисти, НПО", посочи Кашъмов. Той допълни, че фирмите са по-богати от хората, те имат финансовия ресурс да заведат такива дела-шамари (SLAPP), разполагат с адвокати, които лесно могат да ги замислят и реализират.

Кашъмов коментира иска на АЕЦ "Козлодуй" за 500 000 лв. срещу служителката на компанията Наталия Станчева, изнесла информация за нередности там, получена по Закона за достъп до обществена информация. Преди дни, след натиска на медиите и гражданското общество, от АЕЦ обявиха, че ще оттеглят иска, защото е прекомерен.

АЕЦ "Козлодуй" се отказа от делото-шамар, което водеше срещу служителката си Наталия Станчева и майка ѝ Йорданка Кулинска. Това съобщиха официално от дружеството. Искът за 500 000 лв. е заведен през месец юли 2023 г.

"Това, че е прекомерен, не е достатъчна причина за оттеглянето на иска в случая", смята Кашъмов. "Искаше ми се да има признание, че това, което са сторили, е нередно", допълни той. И обясни, че е нередно гражданите да бъдат преследвани за това, че използват свое основно демократично право - търсенето на информация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    1
    Иво
    То само в Козлодуй да беше?Ами в Русе,тези крадливи форми трудова медицина,те и лекари не наемат,льжат,мамят хорицата,сьс изследвания,кардиограми,,,и те нали са прости вярват им...за Сьд и затвор за,особено Санси,боклуци..
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари