Александър Баландин: Втори живот живея, от момента на катастрофата не си спомням нищо!

3
Русенецът пресича едно от най-опасните кръстовища в града на зелен светофар, но е блъснат от кола
Русенецът пресича едно от най-опасните кръстовища в града на зелен светофар, но е блъснат от кола

30-годишният мъж пресича едно от най-опасните кръстовища в Русе на зелен светофар, но е блъснат от кола

За поредна година България е в челната тройка на страните с най-опасни пътища в Европа и най-много смъртни случаи при катастрофи. Изпреварват ни само Румъния и Сърбия. Анализът е от последните данни на Европейския съвет за безопасност на транспорта. През 2022 година в Румъния загиналите при пътни инциденти са 85,81 на 1 милион души. В Сърбия са 82,65, а в България 77,64 . Изследването показва, че най-сигурните за шофиране страни са Норвегия с 21,38 убити на пътя, Швеция с 21,72 и Великобритания съответно с 25,89 смъртни случая. У нас най-много катастрофи със загинали са станали на трасетата Русе - Маказа и Калотина - Капитан Андреево. Колко опасни са пътищата у нас и какви мерки се предприемат за да се намали черната статистика?

Опасни, тъмни и изоставени. Така изглеждат много от пътищата в страната. Заради неравната настилка, съчетана със стария автопарк у нас, шофирането с превишена скорост или в нетрезво състояние, плащаме прескъпа цена - в изгубени човешки животи и стотици почернени семейства. Само миналата година при пътни инциденти в България са загинали 524 души, 30 от тях са деца. И всичко това на фона на полицейски акции, повече камери, по-високи присъди, отнемане на автомобили и над 1 милион глобени шофьори, информира БНТ.

"Втори живот живея, от момента на катастрофата не си спомням нищо", разказа 30-годишният Александър Баландин.

Той пресича едно от най-опасните кръстовища в Русе на зелен светофар, но е блъснат от кола. Три дни по-късно се събужда в болницата с множество травми.

"Ставата ми е натрошена, ключицата и половината глава ми е счупена. Претърпях две операции. Който ме блъсна, не ме е потърсил, от КАТ ми казаха, че не ме е видял просто, това му е оправданието на човека", допълва Александър.

Но не само високата скорост убива, лошата инфраструктура също е фактор за много катастрофи.

"Намираме се на Дунав мост. Липсва пътна маркировка най-малкото. Има дупки, нацепвания, работата по пътищата трябва да се подобри", заяви инж. Свилен Костадинов – експерт по пътна безопасност.

Най-опасният път в Русенско е отсечката Русе - Бяла, не защото е осеяна с дупки, а защото не е проектирана да поеме огромния трафик. Докато се изгради автомагистралата Русе-Велико Търново, колчета ще ограничават рисковите изпреварвания в натоварения участък.

"Самият факт, че има увредени от тези колчета, някои липсват, показва, че те до известна степен са си свършили работата", обясни инж. Костадинов.

В Северозападна България също чакат пари за пътища. От 30 години няма средства за ремонт на 4 километра между врачанските села Лесура и Три кладенци.

"Трапищата станаха още по-дълбоки."

"Ако е валяло дъжд и са пълни с вода, там си оставате."

"Като се счупи колата, си остава пред нас и това е."

Жителите на тези села се борят за ремонт на пътя, но засега без успех.

"Тук живеят хора, не е редно да се караме по такъв път."

"Пътят е в трагично състояние."

"Нямаме друг избор, освен да се движим по него."

Пътната безопасност е сериозен проблем в България, който засяга всички.

"Трябва да се вземат мерки, за да се намалят катастрофите и да се спаси човешки живот", категорични са експертите.

"Нека не забравяме, че на пътя не сме сами."

Пет са опасните трасета в област Видин. В село Медовница стават най-много катастрофи, защото от там минава международният път Е79, водещ към Дунав мост 2. Заради изграждането на бъдещата магистрала Видин-Монтана трафикът на камиони е изведен от град Димово и село Бела.

Според статистиката на Пътна полиция обаче, най-много жертви у нас взимат първокласните пътища. А според експертите по безопасност на движението трябва още да се затегне контролът върху водачите, за да излезем от негативната статистика на Европа.

"За водачите –санкциониране, подобряване на обучението им. Относно превозните средства – подобряване на техническите прегледи, подобряване на законодателството за тяхното регистриране", коментира инж. Свилен Костадинов.

Близо три милиона са регистрираните автомобили в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    6
    до 4
    В Булгаристан заснетото от видеорегистратора не се взема за доказателство при нарушение. В ЕС при катастрофа едно от първите неща, които прави пътната полиция е да събере картите-памет на регистраторите на очевидците, да им даде нови да им даде декларация, че ще използват единствено видеото , касаещо нарушението. Във всяка страна от ЕС записаното от регистраторите се приема в съда за доказателство. Иначе има страни, в които получаваш 10 % от глобата при записано нарушение. Примерно в Русия това се решава от градската управа, т.е. общинските съвети решават дали и как да се използват регистраторите, не чакат централното законодателство. В цяла Европа застраховките на МПС се намаляват ако въпросното има регистратор. ... Но за Булгаристан това е все още бъдеще - далечно и неясно.
  • 8
    5
    Русье
    Ключови пешеходни пътеки в Русе са без маркировка и пътни знаци, невъзстановени след воден цикъл.: Ул Плиска и ул. Доростол! На много места липсват и забранителни знаци за паркиране и престой, допълнително затрудняващи пешеходци и водачи. Община Русе са опасни за здравето и живота на Русенци!
  • 10
    4
    Балканеца
    Дори ще дам безплатна идея за мярка. Предлагат на 300 шофьори освобождаване от данък МПС, срещу което им монтират видеорегистратори в колите. В края на деня, шофьора праща клипчета на нарушители на кат, срещу което получава 5% от глобите. Гарантирано по поне 4-5000 глоби на ден. За няма и 2-3 месеца ще се научат и през кръгово как се минава, и мигача къде се намира, и знаците за предимство. Елементарно, но някой трябва да го иска. А те не го искат.
  • 17
    3
    Балканеца
    Никак не е трудно да бъдат премахнати от пътищата. Просто милицията трябва да спре да бъде милиция и да стане полиция. Да спрат да дебнат с триногата или с камерата на обикновените места, или пак на абсолютно ненужни седянки да дебнат някой с изгорял фар, а да вършат истинска работа. По международното тирове и автобуси летят с над 100, щото тях камери не ги ловят и санкции не ги стигат, тръгнали експерите да говорят за мерки.
  • -30
    2
    Слава Русия
    Сашко много обичаш зад гърба на хората да говориш и после сеир да гледаш знаем че си падаш по мъже и че си обратна резба и че имаш регистрация в сайт за Гейове не ти правеше чест да говориш зад гърба на хората и да клюкарстваш има господ.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари