Ако хакнете държавни тайни - до 12 години затвор

1
До 6 години затвор пък вече ще е наказанието за пиратстване на интелектуален продукт - филми, музика или софтуер
До 6 години затвор пък вече ще е наказанието за пиратстване на интелектуален продукт - филми, музика или софтуер Снимка: iStock / Getty Images

До 6 години затвор пък вече ще е наказанието за пиратстване на интелектуален продукт - филми, музика или софтуер

Депутатите от парламентарната Комисия по електронно управление и информационни технологии одобриха на първо четене промените в Наказателния кодекс, предвиждащи завишени санкции за киберпрестъпленията. Вносител на законопроекта е Министерският съвет.

„Целта на промените е да има по-адекватни наказания на определен вид компютърни престъпления, също и престъпления, свързани с детска порнография в Интернет, така че да отговарят на изискванията на европейското вторично законодателство в тази област“, обясни пред журналисти след заседанието на комисията Емил Дечев, заместник-министър на правосъдието.

Той посочи, че новите текстове в закона предвиждат както завишаването на наказанието „глоба“, така и на наказанието „лишаване от свобода“.

В проекта, който идва от МС, е залегнало да се увеличи от 2 на 6 г. затвор основната присъда за "хакерство", а ако е срещу държавна инфраструктура - до 8 години.

Ако пък са засегнати държавни тайни, наказанието може да достигне 12 г. За заразяване на компютър с вирус би могло да се лежи 7, а не 3 години. До 6 години затвор пък вече ще е наказанието за пиратстване на интелектуален продукт - филми, музика, софтуер и пр. До 6 години затвор се предвиждат и за плагиатство, ако чуждият труд е публикуван в интернет.

От 5 на 6 години се вдига наказанието за сексуална злоупотреба с малолетни онлайн (т.е. - престъпленито става "тежко" и ще се разследва по различен друг ред, б.р.)

„Законопроектът безспорно не може да реши всички проблеми, свързани с компютърните престъпления в съвременния контекст – войната в Украйна, информационната война, кибервойната. Настоящият законопроект не може с магическа пръчка да реши всичко с компютърните престъпления, но решава един проблем – увеличава наказанието. Другият проблем, който трябва да се опитат правителството и парламентът да решават, е как да се разследват ефективно тези престъпления“, смята той.

Според заместник-министъра на правосъдието това е сложна престъпна дейност, която трудно се разследва от органите на реда и трудно се доказва в съда. В полицията няма достатъчно добри специалисти в тази област, защото няма адекватно заплащане на труда им, смята още Емил Дечев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари