Ако Европа си мисли, че има проблем днес…, изчакайте 20 години

0
Най-голямата бежанска криза предстои и тя ще е заради климата
Най-голямата бежанска криза предстои и тя ще е заради климата

Само от началото на 2017 година през Средиземно море са преминали повече от 150 хиляди души в търсене на по-добър живот.

Военните конфликти и лошите условия на живот са сред водещите причини за бежанската вълна, но съвсем скоро ще изникне още една  - климатът.

Фондация за екологична справедливост алармира, че десетки милиони души ще бъдат принудени да напуснат домовете си заради климатичните промени, които ще настъпят през следващото десетилетие. Това от своя страна ще създаде най-голямата бежанска криза в света, показва актуално изследване на неправителствената организация, цитирано от британския в. Guardian, цитиран от Actualno.com.

Високопоставени военни и цивилни експерти, взели участие в него, посочват, че броят на „климатичните бежанци“ ще надскочи значително този на бягащите от конфликта в Сирия, а това от своя страна ще се окаже значително предизвикателство за Европа.

„Ако Европа си мисли, че има мигрантски проблем днес…, изчакайте 20 години“, посочва пенсионираният американски бригаден генерал Стивън Чейни.

„Вижте какво става, когато климатичните промени карат хората да напуснат Африка и особено Сахел (субсахарски район в Африка). И сега говорим не за един или два милиона, а за 10 или 20 млн. Те няма да тръгнат към Южна Африка, те ще прекосят Средиземно море“, смята той.

Изследването на фондацията призовава също правителствата да договорят нова правна рамка за защита на „климатичните бежанци“ и иска от световните лидери да положат повече усилия за прилагането на Парижкото споразумение. Докладът идва в навечерието на световната климатична среща на ООН в Бон, Германия между 6 и 17 ноември. Тя е първа, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще изведе САЩ от Парижкото споразумение.

„Това, за което става въпрос тук, е външна заплаха за нашата цивилизация в дългосрочен план. В краткосрочен план това носи в себе си всевъзможни рискове и изисква човешка реакция в мащаби, неосъществявани досега“, посочва за фондацията бившият главен научен съветник на британското правителство сър Дейвид Кинг. Според доклада климатичните промени са един от факторите, повлияли на сирийската война, като последователните суши са принудили 1,5 млн. души да мигрират към градовете в страната за периода от 2006 г. до 2011 г. Това е довело до необходимостта от осигуряването на храна, вода и работни места за тези хора.

Промените в климата са непредсказуемата съставка, която се добавя към вече съществуващото социално, икономическо и политическо напрежение, има потенциала да разпалва насилие и конфликти с катастрофални последствия“, посочва изпълнителният директор на фондацията Стив Трент.

Макар докладът да хвърля светлина основно на отражението на климатичните промени върху Близкия изток и Африка, в него се казва също, че настъпващите изменения – като разрушителните урагани, които засегнаха части от САЩ тази година, доказват, че богатите нации също не са имунизирани от климатичните промени. Според Трент не е късно да се вземат мерки срещу тази „екзистенциална заплаха за нашия свят“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари