Акад. Николай Денков: Нашите деца учат с месеци по-малко от връстниците си в чужбина

0
Министърът на образованието смята, че учебната година трябва да започва на 7 септември
Министърът на образованието смята, че учебната година трябва да започва на 7 септември Снимка: БГНЕС

Нашите деца учат с месеци по-малко от връстниците си в чужбина. Това е много неравен старт

Това каза в "Тази сутрин" министърът на образованието Николай Денков.

Според разчетите страната ни е последна по продължителност на учебните часове, особено в периода от първи до шести клас. Денков уточни, че разликата в продължителността е 25%.

Това трябва да се компенсира. Затова наред с промените в учебните програми, трябва да помислим и как да удължим учебната година“, смята Николай Денков.

По думите му е възможно учебната година да стартира съдържателно около 7 или 8 септември.

Това, което виждаме също, освен по-късата учебна година и по-дългата лятна ваканция, е един нарушен ритъм в тези тактове на учене и ваканция“, обясни още просветният министър.

Друг проблем, който очерта Денков, е, че учебният материал не е съобразен с възрастта.

Материалът е поднесен сложно. Най-много оплаквания има по отношение на математиката в някои от класовете“, каза той.

Искаме базовите учебници да следват стриктно програмите. Това различно ниво, което имат учениците, то трябва да бъде покрито с учебните помагала. Става едно объркване, ако учител избере по-сложен учебник – нито го покрива качествено, нито децата го разбират“, каза Денков.

По думите му около 5% от децата в системата не посещават учебни заведения или около 40 хиляди деца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Г-н Министър,
    Ако удължите учебната година ще ни признаят ли дипломите в ЕС. Защо след като сме в ЕС, освен дипломите на лекарите, други дипломи за висше образование не се признават? Защо, след като имаме качествено образование, за Европа сме "никой", обслужващ персонал, и трябва отново и отново да учим и да се доказваме. До кога?
  • -2
    3
    иванчо от острица
    Малеййй ма много отворен този русенец Голямо учене е учил Па и грамотен Сигурно в Учин дол е завършил
  • -2
    2
    Русенец
    Абе дрът селяк такъв! В чужбина учат тяхната история и бегло кои са им съседките, а ние тука сигурно и гувернаторите на 50те щата на кравария Ай сифон избушен макатон такъв! Да е само това ами в ПГ АНГЛИЙСКИ ИСПАНСКИ ИНДЖИКИТАЙСКИ! География карти в КИТАЙ ВОДИ В ИНДИЯ! Що като ходиш в кенефу не се обърнеш и да си го изяде, че било полезно????
  • 5
    1
    Искрена
    Министър Денчев е прав за прекалено дългата лятна ваканция в българското у-ще. Това - от една страна. Но има и друга страна: ТЕМПЕРАТУРИТЕ В КЛАСНИТЕ СТАИ ПРЕЗ ЛЕТНИТЕ МЕСЕЦИ. Още през юни и септември в южните стаи, както и в тези под покрива, става толкова горещо и задушно, че е мъчително да се седи в тях, камо ли да се учи. Неведнаж се налага да извеждаме учениците извън сградата на сянка и чист въздух, защото в стаите не се диша и на по-малките видимо им става зле. Накратко, г-н Министре, ако искаме българските ученици да учат през топлите месеци, то КЛАСНИТЕ СТАИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ КЛИМАТИЗИРАНИ. България е южна страна с високи летни температури. Излезте в края на юни от климатизирания си кабинет и се поразходете из училищата. Прекарайте някой и друг час в класните стаи в обедните часове сред 30-тина или 20-тина подрастващи, чиито запотени млади тела излъчват допълнителна топлина, и помислете дали в такива условия учебният процес може да бъде ефективен. Поговорете с учителите, въобще- запознайте се с действителността в условията на БЪЛГАРСКИЯ КЛИМАТ.B
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари