Адвокат: В Държавната агенция за българите в чужбина цари хаос

0
Прилагат се противоречиви практики, които уронват авторитета на нашата страна
Прилагат се противоречиви практики, които уронват авторитета на нашата страна Видео: БГНЕС

В закона трябва да се уреди въз основа на какви данни трябва да се приеме, че дадено лице има български произход.

Това заяви в интервю за БГНЕС адвокат Игнат Стойчев, който твърди, че в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) цари хаос от правна страна.

Стойчев заяви, че към него се обърнали двама граждани на Република Северна Македония, получили отказ за издаване на удостоверение за български произход от агенцията.

Установявам, че има противоречива практика – с едни и същи документи някои получават удостоверение за произход, други – не. От някои организации на българи в чужбина получават лесно и бързо, от други – трудно и бавно, като няма на пръв поглед логично обяснение защо е така. Оттук се пораждат и съмнения защо това се случва”, заяви адвокатът.

Той изясни какво представлява точно удостоверението за български произход от организации на българи в чужбина. „Това е един документ, който те са упълномощени да издават на основание Закона за българите живеещи извън Република България, който служи като предпоставка, чрез него те да получат удостоверение за български произход от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и вече с удостоверението от ДАБЧ могат по чл. 15 от Закона за българското гражданство да получат гражданство по натурализация. Но това е вече отделна процедура пред Министерство на правосъдието и Съвета по гражданство”, заяви адвокатът.

Адвокат Игнат Стойчев твърди, че проблемът, който възниква юридически е за отказите, които представляват индивидуален административен акт и подлежат на обжалване, на оспорване пред съд. Отказът на директора на ДАБЧ е в противоречие с материалния закон, необоснован, постановен при съществени нарушения на процесуалните правила.

Стойчев посочи, че на първо място проблемът е чисто нормативен. „Нормативната празнота дава възможност за произвол от страна на администрацията, защото в нито един нормативен акт не е разписано черно на бяло какви реквизити трябва да съдържа удостоверение за български произход, издадено от организация на българи в чужбина и въз основа на какви доказателства се съставя такова удостоверение. Някои организации подхождат изключително отговорно към тази задача, изключително сериозно и морално като, както Българския културен клуб – Скопие, използват само обективни исторически данни за произхода на едно лице. На първо място се използват изследванията за характера на българското население в Македония, които са всепризнати от българската и световната наука. Това са изследванията на Васил Кънчев и на други известни изследователи, от които се установява, че населението от кр. на XIX в. и н. на XX в. е българско или с българско съзнание”, посочи той.

Адвокатът обясни, че се установява произход толкова назад във времето, защото съгласно Закона за българското гражданство, лице от български произход е този, който има един възходящ българин. „Въпросът е в това производство пред ДАБЧ да се докаже, че лицето има възходящ българин. Как се доказва етническият произход на едно лице? Родителите на тези лица и техните прародители, които сега кандидатстват за такова удостоверение никъде в официалните документи на бивша Югославия и на Кралство Сърбия не са записвани като българи, по съвсем обясними причини, по асимилационни причини. Единствените документи, с които те могат да разполагат, са документи от Българската екзархия, от български организации или от български държавни органи, но сами разбирате, че тези документи са издадени най-малко преди 100 години, а най-често много по-отдавна. Няма как мнозинството от населението да притежава такива документи. Затова организацията, за която говоря, Български културен клуб – Скопие, подхожда като използва обективни исторически данни, изследванията, за които споменах, за да обоснове, че щом прадядото на въпросното лице е роден в това селище, за което има безспорно данни, че е българско, въз основа на това да обосновем българския му произход”, каза той и добави, че този положителен пример трябва да бъде последван и от останалите признати от Република България организации на българи в чужбина.

Според него въз основа на какви данни трябва да се приеме, че дадено лице има български произход, трябва да е уредено на законово равнище. „Порочните административни практики стават възможни, защото чисто процесуално за потърпевшите лица е трудно да защитят правата си пред българския съд. Тъй като мнозинството от тях не живеят в Република България, не са запознати с правната система, те предпочитат да пуснат ново заявление, вместо да оспорят отказа по старото. Според мен, целият този хаос създава предпоставки за нерегламентирани практики – по нерегламентирани пътища да се получава резултатът, който те целят”, заяви Стойчев.

Адвокатът посочи, че данни черно на бяло за това не би могъл да има, но подчерта, че цялостно ситуацията създава такива съмнения. „Защото не е нормално едни заявители да получават искания административен акт с удостоверения, издадени без обосновка, а други, които имат подробна и научна издържана обосновка, подробно описана и аргументирана, получават отказ”, заяви той.

Практиката е такава, по думите му от години, най-късно от 2014 г. „Защо назовавам именно тази година? Защото тогава имаше проверка именно на Върховна административна прокуратура, която получи голям отзвук по медиите, в която бяха констатирали изключително груби нарушения в дейността на ДАБЧ, изключително грубо потъпкване на административно-процесуалните правила, неиздаване на изричен отказ например – това много затруднява защитата правата на гражданите, защото те не знаят от кой момент могат да оспорят акта, пълна неаргументираност на актовете, безпринципни откази, тоест изключително фрапантни нарушения. А, сега 2019 г., имаше също проверка   в тази агенция и почти същите резултати показа”, заяви той и допълни, че промяната в работата на ДАБЧ е към по-лошо.

Може да се каже, че в никакъв случай няма подобрение. Напротив, има влошаване и поради други причини. Например, налагат се абсолютно незаконни ограничения на реда на подаване на заявления. Самата ДАБЧ сама е решила, незнайно на какво основание, че само лично могат да се подават заявления”, обясни още адвокат Стойчев. Той заяви, че е въведена електронна система за подаване на заявления, която не функционира. „Чувам от граждани, че тя се пуска избирателно в определени моменти, за да могат определени лица да подадат заявление след това се затваря. Такива податки имам, но за обикновения заявител тя не функционира. Тоест, той трябва да търсим други пътища, по които да подаде заявлението”, посочи той.

Според него от правна страна в ДАБЧ цари хаос. „Преди да стана адвокат съм работил в различни административни органи, контактувал съм с много административни органи, но подобни флагрантно закононарушения не съм виждал на Административно-процесуалния кодекс във връзка с издаване на административни актове, които пряко създават, изключително важни права за гражданите”, заяви той.

Адвокатът смята, че подобни практики много уронват и авторитета на нашата страна. „Сега, особено в политическия контекст, който е на Балканите, знаем, че в момента текат много трудни преговори за Република Северна Македония и Албания за получаване на дата за започване на преговори за членство в ЕС. България е страна, която в последно време играе активно положителна роля в този процес. Българската външна политика ясно заявява в контекста на европейските ценности, че поддържа тези страни. Но от друга страна смятам, че административни практики като тези в ДАБЧ рязко констатират с подобни намерения и смятам, че думите и делата на държавата трябва да съвпадат. Не може една страна да подкрепя реда, законността и интеграцията на други страни, а тя самата да дава такъв пример, че нейните вътрешни процедури се развиват по такъв начин”, заяви Игнат Стойчев.

В заключение той каза, че отказите, на двамата заявители, обърнали се към него, вече са обжалвани по съдебен ред. „Ние се надяваме да създадем един прецедент на първо място, който да извади наяве закононарушенията в дейността на ДАБЧ. Тоест, ние да накараме самият орган сам да оттегли отказите си, той има това право по закона. Според мен е най-добре, тъй като това е един въпрос с голяма обществена значимост, от който са засегнати хиляди лица. Спорът да се уреди по един добросъвестен начин, чрез доброволно спазване на АПК от административния орган”, заяви той. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В София се будят с чай от лайка, а във Варна с лай от чайка!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари