Виктор Стоянов: В Европа няма подобно незачитане на човешки права като в Македония

0
На 7000 българи в Северна Македония е отказано да впишат в акта си за раждане своята националност
На 7000 българи в Северна Македония е отказано да впишат в акта си за раждане своята националност

На 7000 българи в Северна Македония е отказано да впишат в акта си за раждане своята националност

Това обяви председателят на фондация „Македония” Виктор Стоянов.

„Ако българите можеха да впишат произхода си, щеше да се види колко е истинският им брой в РСМ. Според сктъкмистиката на Скопие те са 3500. Подобно незачитане на човешки права в Европа няма. Няма мирна държава, в която да се случват такива тежки престъпления срещу човешката личност само заради неговия етнос. Ако ние като народ позволяваме това, то ми е жал за децата ни - какво ще им оставим като държава и среда на живот ?”, коментира Стоянов, предаде LUPA.bg.

КС в Скопие вчера е отменил закона на министъра на правораздаването Кренар Лога за вписване на националността в акта за раждане в Северна Македония. Официалната причина е, че той не го е публикувал навреме в Държавен вестник. Очаква се скоро време грешката да бъде поправена.

„Целта на фондацията е 500 000 жители на Северна Македония да са с акт за раждане, в който пише, че родителите на тези хора са българи по националност. Гарантирам, че има 500 000 жители на днешна Северна Македония, които искат и ще направят всичко възможно да си извадят акт за раждане, в който пише, че родителите им по националност са българи. И Скопие не може да ги спре по никакъв начин”, убеден е Стоянов.

Той обясни, че през годините официално Скопие е позволявало на българите да вписват произхода си в акта за раждане. Администрацията обаче намирала начин да не го прави.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари