Адвокат Марковски: Прокуратурата трябва да бъде абсолютно самостоятелна

1
Трябва да се премахнат всички политически квоти в институциите
Трябва да се премахнат всички политически квоти в институциите Видео: Bulgaria On Air

Трябва да се премахнат всички политически квоти в институциите

ГЕРБ внeсоха в Народното събрание предложението си за нова Конституция. Според министър-председателя Бойко Борисов управляващите трябва да съберат 120 депутатски гласа до 2 септември, а целта е да се поиска свикване на Велико народно събрание. Но какво смятат юристите?

"В проекта, който се внася по предвидения от закон реда в НС за свикване на Велико народно събрание, трябва да бъдат ясно формулирани текстовете, които се предлагат, за да бъдат предмет на обсъждане. Трябва да има конкретни правни норми. Засега, това, което е известно, е за броя на депутатите, да се раздели Висшият съдебен съвет на гилдия на прокурори и гилдия на съдиите", каза адвокат Марин Марковски за "Денят ON AIR" по Bulgaria On Air.

Според него последното е добро решение и ако се случи - ще има сериозен резултат към посока на независимата съдебна власт.

"Ще бъде много уместно, ако се избере главен прокурор от самата прокурорска гилдия. Колегите в прокуратурата знаят качествата и нуждите на гилдията. Познават помежду си. Това ще им даде възможност те да си изберат ръководителите, защото най-добре те знаят от какви хора имат нужда да ги водят в тези трудни времена", подчерта адвокатът.

Марин Марковски смята, че идеята да се намалят политическите квоти е само една крачка към независимата прокуратурата и независимия съд.

"Трябва да се премахнат всички политически квоти в институциите. Управляващите в парламента имат квота в Висшия съдебен съд. Прокуратурата трябва да бъде абсолютно самостоятелна в рамките на своята функция. Да се премахне текста за казармената атмосфера в прокуратурата, защото ако прокурор повдигне обвинение на кмет на голям град - горният прокурор може да му го отмени. Промяната трябва да бъде навсякъде."

Вижте целия разговор във видеото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари