Екатерина Захариева: Целта ни е да засилим независимостта на съда

0
Надявам се измененията в Конституцията, да решат най-вече проблемите с доверието в съдебната система, заяви депутатката от ГЕРБ
Надявам се измененията в Конституцията, да решат най-вече проблемите с доверието в съдебната система, заяви депутатката от ГЕРБ Снимка: Ekaterina Zaharieva / Facebook

Надявам се измененията в Конституцията, да решат най-вече проблемите с доверието в съдебната система, заяви депутатката от ГЕРБ

"Надявам се измененията в Конституцията, да решат най-вече проблемите с доверието в съдебната система и не просто на думи, но и фактически българските граждани да чувстват, че съдебната система работи справедливо". Това коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева в "Панорама" по БНТ.

"Това няма да стане с промените в Конституцията и дори с тези в Закона за съдебната власт, но е необходимо, за да засилим самоуправлението и независимостта на съда и обратното за прокуратурата - да засилим нейната отчетност. Мисля, че в крайния резултат ще успеем да постигнем това".

Захариева посочи, че през първите седмици на общественото обсъждане фокусът се е изместил към смяната на националния празник. Сега са преминали в друга крайност - правомощията на главния прокурор:

"Това е най-експлоатираната тема и предизвиква най-много напрежение. Идеята никога не е била да няма главен прокурор, даже ГЕРБ се изказвахме против подобни идеи. Не можем обаче да имаме и главен прокурор, който е тотално безотчетен и безконтролен. Текстът ще бъде балансиран, има сериозно съгласие".

Гражданството на министрите също е доста противоречива тема, посочи Захариева. Каза още, че диалогът между трите формации - ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС е добър. "Работим с всички, макар и да имаме дебати и противоречия". Няма договорка една трета от регулаторите да отидат за ДПС, категорична е тя. Работи се и по текстовете за регулаторите, тъй като е имало критики, че той е просто декларативен и не представлява правна норма.

"Успяхме да намерим баланс - не е задължително всички да се избират с по-голямо мнозинство от обикновеното, но все пак за някои важни е редно такова мнозинство да може да се предвиди в закон. Всички вносители сме съгласни и мисля, че такъв текст ще се приеме на второ и трето четене".

Захариева коментира, че никой в ГЕРБ не иска да води "риск мениджмънт" по отношение на правителството и посочи че има общи прироритети, заради които то продължава да е на власт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари