90% е спаднал оборотът на русенски хотел, искат намаляване на такса "Смет"

6
От русенския Съюз на хотелиерите и ресторантьорите са изпратили искане до Общината и Общинския съвет таксата да бъде редуцирана
От русенския Съюз на хотелиерите и ресторантьорите са изпратили искане до Общината и Общинския съвет таксата да бъде редуцирана Видео: Bulgaria ON AIR

Хотелиери и ресторантьори настояват да им бъде намалена такса "Смет" за настоящата година, като компенсация за загубите заради пандемията

 В някои градове oбщините вече са взели мерки и таксата е нaполовина още от миналата година.

С около 90% е спаднал оборотът на русенски хотел заради пандемията. Макар и работещи на загуба, фирмата на Мая Русанова дължи огромна сума за изхвърляне на смет, която в момента е колкото на 1 домакинство, разкрива  Bulgaria ON AIR.

"Реално едно домакинство изхвърля за ден - ден и половина един чувал. Ние изхвърляме същото количество. Годишната ни такса за 2020 година беше 22 000 лева. Ресторантът не работи от 13 март, откакто затворихме миналата година", обяснява управителят на хотел Мая Русинова.

От русенския Съюз на хотелиерите и ресторантьорите са изпратили искане до Общината и Общинския съвет таксата да бъде редуцирана.

"Тази година Община Велинград, която е немалка и с доста хотели, намали с 50% таксата смет. Най-интересното е, че в този локдаун ние дори не хвърляме боклук, защото ние не работим", заяви Красимир Иванчев – председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе.

С проблема се сблъскват всички собственици на заведения и хотели в страната. Спортният бар на Ивайло Маникатов в Шумен в момента работи само на загуба, защото приходите са нищожни. В същото време годишната такса "Смет" е дължима в пълен размер – около 800 лева.

"Всяка едно стотинка е важна за нас в момента, при положение че заведенията са затворени. Браншът изпитва неистова нужда от финансова подкрепа. Чакат се, казват, че до края на месеца ще има преводи на някакви пари, доста хора не получават", обясни Маникатов.

За да се освободят заведения и хотели от такса "Смет", трябва искането да бъде внесено като точка за обсъждане на общинска сесия в местния парламент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари