9 знака, че настинката ви е нещо сериозно

1
Обикновената настинка продължава три до четири дни
Обикновената настинка продължава три до четири дни

Всички знаем признаците на настинка - това са хрема, запушен нос, кихане с кашлица. Но кой каза, че всички тези симптоми не могат да сигнализират за много по-сложно и опасно заболяване.

Как да разберете дали е настинка или нещо подобно? Прочетете следващите редове и следете внимателно здравето си, съветва zdrave.to.

1. Симптомите се появяват повече от четири дни

Обикновената настинка продължава три до четири дни. Обикновено започва с възпалено гърло и дискомфорт, последвано от хрема, кашлица и запушен нос. Но може да се преодолее за няколко дни - само трябва да пиете топли течности, да лежите в леглото и да си почивате добре.

Но ако симптомите на настинка продължават четири дни или повече, това може да е или грип, или мононуклеоза, или дори коронавирус. Трябва да отидете на лекар, ако настинката продължава повече от четири дни.

2. Имате висока температура

Може ли температурата да се повиши при настинка? Да, но не много. Ако имате температура по-висока от 37,5 градуса по време на настинка, трябва незабавно да посетите лекар, тъй като това може да е симптом на сериозно заболяване.

3. Наскоро сте били на пътуване в чужбина

Ако наскоро сте се върнали от пътуване в чужбина, особено в екзотични страни, обърнете внимание на здравето си. Ако имате някакви симптоми, незабавно посетете лекар.

4. Имате продължително време температура

Дори и температурата да не е висока, ако продължи няколко дни, това може да е знак, че организмът се бори не само с обикновената настинка. Треската е сигурен признак за грип или мононуклеоза. Идете на лекар!

5. Имате стомашен проблем

Гаденето, повръщането и диарията не са симптоми на настинка. Ето защо те могат да сигнализират за сериозни заболявания. Ако получите тези симптоми по време на настинка, незабавно посетете лекар.

6. Усещате болка в гърдите, проблеми с дишането

Кашлицата по време на настинка е напълно нормална, но не трябва да е силна, да причинява задух, да пречи на съня. Освен това не трябва да има хрипове или болка в гърдите по време на обикновена настинка.

Тези симптоми, ако се появят, трябва да бъдат съобщени на лекар, а не да се игнорират, тъй като проблемите с дишането по време на настинка могат да бъдат резултат от коронавирус, пневмония, бронхит.

Ако получите внезапно задух и стягане в гърдите - това може да показва белодробна емболия.

7. Симптомите са локализирани на едно място

Симптомите на обикновената настинка засягат цялата дихателна система, но ако симптомите са интензивни, но локализирани на едно място, трябва да посетите лекар. Например стрептококът причинява тежко възпалено гърло, но други части на тялото се държат както обикновено.

А инфекциите на синусите могат да причинят главоболие, зъбобол, запушване на ушите, докато белите дробове ще са чисти.

8. Симптомите се проявяват понякога

Алергиите и настинките имат еднакви симптоми, така че често се бъркат. Внимавайте: ако симптомите ви се проявяват по определен модел - влизате в контакт, да речем с котка и след това започвате да кихате - най-вероятно имате алергия.

9. Имате болка в тялото

Настинката е неприятна, но не трябва да причинява болка в тялото. В същото време грипът може да причини болки в мускулите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари