Колко дълго продължават симптомите на COVID-19

1
Като цяло „много хора имат симптоми в продължение на две седмици - някои по-дълги, а други - по-кратки“, казва Ричард Уоткинс, доктор по медицина, инфекциозен лекар и доцент по вътрешни болести
Като цяло „много хора имат симптоми в продължение на две седмици - някои по-дълги, а други - по-кратки“, казва Ричард Уоткинс, доктор по медицина, инфекциозен лекар и доцент по вътрешни болести

Въпреки че коронавирусът и въздействието му върху ежедневието ни са направо поразителни, важно е да се знае, че повечето случаи на COVID-19 не са животозастрашаващи

 Едно проучване на JAMA – изданието на Американската медицинска асоциация, публикувано през февруари 2020, анализира данни от 44 415 пациенти с коронавирус в Китай и установява, че 81% от случаите са класифицирани като леки, 14% са тежки и само 5% са критични, пише Кая Иванова в Mila.bg

И все пак това не е заболяване, от което искате да се заразите и неговите последици може да бъдат наистина фатални - особено при възрастни хора и такива с компроментирана имунна система. Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) наскоро разкриха, че вирусът може също да причини трайни ефекти върху здравето при здрави млади хора. Но нека да си припомним кои са най-характерните симптоми на COVID-19.

Важно е да се отбележи, че COVID-19 се причинява от нов вирус и учените тепърва ще го изучават, казва експертът по инфекциозни болести Амеш Адалжда, доктор по медицина, старши учен в Центъра за здравна сигурност на „Джон Хопкинс“.

Ето защо доскоро CDC изброяваше само три признака на COVID-19: температура/треска, кашлица и задух. Но агенцията продължава да актуализира официалния си списък със симптоми като:

  • Тепература или студени тръпки в тялото
  • Кашлица
  • Задух или затруднено дишане
  • Умора
  • Запушване на носа или хрема
  • Гадене или повръщане
  • Диария
  • Мускулни/ставни болки
  • Главоболие
  • Възпалено гърло
  • Загуба на вкус и/или обоняние

Понякога човек може изобщо да не развие симптоми. Ако все пак забележите който и да е от изброените симптоми, CDC препоръчва да останете вкъщи и да направите всичко възможно, за да избегнете контакт с други хора. Ако симптомите ви се влошат, обадете се на вашия лекар, за да обсъдите как се чувствате, преди да отидете в болница, където потенциално бихте могли да разпространите вируса, ако го имате (или да се заразите, ако всъщност го нямате).

Колко дълго продължават симптомите на COVID-19?

Симптомите на COVID-19 могат да се появят някъде между 2 до 14 дни, след като сте били заразени, казва CDC. Оттам нататък продължителността на заболяването ви зависи от няколко фактора. Като цяло „много хора имат симптоми в продължение на две седмици - някои по-дълги, а други - по-кратки“, казва Ричард Уоткинс, доктор по медицина, инфекциозен лекар и доцент по вътрешни болести в Медицинския университет в Североизточен Охайо.

Но ако случайно имате тежък случай на COVID-19 и развиете усложнение като пневмония, симптомите ви вероятно ще продължат по-дълго. „Счита се, че по-тежко болните се нуждаят от грижи и продължават да имат симптоми като задух в продължение на шест седмици или повече“, казва Дейвид Сенимо, доктор по медицина, експерт по инфекциозни болести и асистент по медицина в Медицинското училище в Рутгерс Ню Джърси.

Не всеки с лека форма на вируса обаче оздравява бързо. В неотдавнашно проучване CDC установи, че значителен брой здрави млади пациенти - един на всеки пет - не се връщат към обичайното си здравословно състояние в рамките на 14 до 21 дни след тестване на вируса.

Всъщност агенцията открива, че 26% от 18- до 34-годишните, които са имали симптоматичен случай на COVID-19, имат продължителни симптоми - най-често кашлица, умора и задух - повече от две седмици след тестването за вируса. Този брой се увеличава при по-възрастните хора: 32% от 35- до 49-годишните съобщават за същото, заедно с 47% от тези на 50 или повече години.

Какво трябва да направите, ако имате продължителни симптоми на COVID-19?

Първо, не се паникьосвайте. "Не е неочаквано, че ще имате продължителни симптоми след вирусно заболяване", казва д-р Реймънд Кашари, пулмолог от болница "Св. Йосиф" в Ориндж, Калифорния. Например след грип хората могат да страдат от симптоми от шест седмици до шест месеца или повече, защото вирусите въздействат върху множество клетки в тялото.

Много хора, преболедували COVID-19, съобщават, че в продължение на месеци изпитват признаци на заболяването - включително силна умора, неврологични проблеми и дори сърдечни проблеми. В много държави работят центрове за грижи след COVID, тъй като „дългосрочните усложнения на острата инфекция все още са неизвестни“, се посочва в съобщение за пресата.

Ако имате дълготрайни симптоми, но чувствате, че бавно се оправяте, специалистите казват, че вероятно няма нужда да посещавате лекар за последващи грижи. Но ако стигнете до точка, в която даден симптом не спира да ви тревожи или се влошите, това може да е индикация, че трябва да посетите лекар.

Наред с други неща, това може да е признак на вторична инфекция, като бактериална пневмония, или усложнение като кръвен съсирек. Уилям Шафнър, доктор по медицина, специалист по инфекциозни болести и професор в Медицинския факултет на Университета Вандербилт, казва, че е най-загрижен за хората, които имат затруднения с дишането, което може да е признак на пневмония или възпаление в белите дробове.

Възможно е дори да сте развили заболяване, което не е свързано с COVID-19. В крайна сметка, ако не сте сигурни за симптомите си, не се колебайте да се обадите на вашия лекар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари