8000 лева обезщетение за счупен крак

0
Съседи се биха в Русе заради некролог
Съседи се биха в Русе заради некролог Снимка: Dunavmost

Окръжен съд – Русе потвърди решението на Районен съд - Русе, с което С. Н. е осъден да заплати на И. П. сумата в размер на 8000 лв., представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди и сумата в размер на 1147 лв., представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на деликта 18.03.2016 г. до окончателното плащане, както и разноските в производството.

Страните по делото били съседи. На 18.03.2016 г. И. П. установил, че е премахнат некролога на съпругата му от входната врата на блока без негово съгласие и се качил да попита ответника за това, след което двамата се скарали и С. Н. му нанесъл първо удари с ръце в областта на лицето и главата и удар с ритник по коляното, след което го изблъскал силно с ръце, при което нарушил равновесието му и пострадалият залитнал назад, при това стъпил накриво и усукал десния си крак в областта на глезена и последвало открито счупване на подбедрицата. Наложила му се оперативна интервенция, носене на гипс 45 дни, обездвижване за два месеца, рехабилитационни процедури, втора операция за изваждане на имплантите след 6 месеца, закупуване на предписани лекарства, съобщиха от ​Окръжен съд – Русе.

След проведено досъдебно производство С. Н. бил освободен от наказателна отговорност и му било наложено административно наказание глоба в размер на 1000 лв. за нанесената средна телесна повреда на пострадалия. Това решение дало основание на И. П. да потърси обезщетение за претърпените от него имуществени и неимуществени вреди. Първоинстанционният съд е оценил претърпените болки и страдания на 8000 лв. и е присъдил 1147 лв. за използваните медикаменти и консумативи за лечението, както и разноските по делото. Според въззивните магистрати при съобразяване на начина на извършване на увреждането, възрастта на пострадалия (70 г.), вида и характера на телесните увреждания, установени с медицинската документация и приетата СМЕ, правилно е прието в обжалваното решение, че справедливият размер на дължимото обезщетение е именно 8000 лв. Относно наведените в жалбата срещу решението на районния съд доводи за съпричиняване въззивният съд отново е подчертал, че липсват доказателства, въз основа на които да се обоснове извод, че с поведението си пострадалият е допринесъл за настъпването на вредоносния резултат.

Решението на Окръжен съд – Русе може да се обжалва пред ВКС в едномесечен срок.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари