8% от хърватите едва свързват двата края

1
Само 1,5 процента от населението заявява, че не среща икономически трудности
Само 1,5 процента от населението заявява, че не среща икономически трудности

Само 1,5 процента от населението заявява, че не среща икономически трудности

Около 752 000 души в Хърватия живеят в риск от бедност като осем процента твърдят, че едва свързват двата края, а само 1,5 процента от населението заявява, че не среща икономически трудности, съобщава агенция Хина, като се позовава на данни на Държавния статистически институт. Равнището на риска от бедност в Хърватия през 2022 г. е 18 процента, което е с 1,2 процентни пункта по-малко от 2021 г., заявиха от Държавния статистически институт по повод Международния ден за изкореняване на бедността.

Индикаторите за бедност са изчислени по данни, събрани от Наблюдението на доходите на населението, което е хармонизирано с методологията на Евростат. Коефициентът на риска от бедност не показва колко хора са наистина бедни, а колко имат доход под прага на риска. Включва хора, които живеят в тежки материални и социални лишения, тоест тези, които живеят в домакинства с ниска интензивност на работа, заяви за Хина ръководителят на сектора за социални изследвания в Държавния статистически институт Дубравка Рогич-Хаджалич.

В Хърватия 19,9 процента от хората са били в такава позиция миналата година, което е с 1 процент по-малко от 2021 г., когато този показател е бил 20,9 процента. Делът на живеещите в домакинства с много ниска интензивност на работа (до 64 години) е 6,3 процента, което е с 1,2 процентни пункта по-малко от година по-рано. Само 1,5 процента от хората свързват двата края много лесно. Според възрастта процентът на риск от бедност е най-висок при хората над 65 години и е 32,4 процента, колкото е и през 2021 г. Той е по-силно изразен при жените (36,5 процента и по-слабо при мъжете - 26,6 процента)

Според степента на образование процентът на риск от бедност е най-висок при хората с основно образование и възлиза на 35,4 процента. Най-нисък е той при лицата с висше образование - 4,2 процента (5,1 процента през 2021 г.).

Коефициентът на риск от бедност за безработните е 42,6 процента. Най-уязвими са безработните (42,6 процента), пенсионерите (29,2 процента) и останалите в неактивен статус (30,7 процента). Според проучването от 2021 г. седем процента от хората в домакинствата не могат да си позволят адекватно отопление през най-студените месеци, а 41,7 процента от хората не могат да си позволят една седмица годишна ваканция извън дома за всички членове на домакинството. Освен това 6,9 процента от гражданите заявяват, че не могат да си позволят храна с месо, пиле или риба през ден.

По данни на Евростат през 2022 г. 95,3 милиона души в ЕС са били в риск от бедност (22 процента от населението). Най-висок процент е отчетен в Румъния (34 процента), следвана от България (32 процента), Гърция и Испания с по 26 процента, а най-нисък е в Чехия (12 процента), Словения (13 процента) и Полша (16 процента), отбелязва Хина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    Странно
    Е, те нали заебаха хърватската си куна и въведоха €врото тази година, защото така изведнъж обедняха? Нали с това €вро всичко ставало розово, а бъдещето светло? Аааа, сетих се: „Добре дошли в клуба на богатите!“
  • -4
    1
    Чобан прасков
    Ало тъп журналист какво гледаш другите държави , имам приятели в Хърватска и това което пишете е пълна измислица , вие държава нямате ли че гледате в чуждата , в чуждото канче ....така е материала виновен , прост народ слаба държава
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари