72-годишна маникюристка надгражда Търговския регистър

0
Стойността на проекта е два милиона лева
Стойността на проекта е два милиона лева Снимка: Юлия Лазарова / Дневник

Едноличната фирма „АЛФА – Веселка Велчева ET“ на 72 годишната Веселка Асенова Велчева участва в надграждането на Търговския регистър по европейски проект за „Добро управление“, редом с известните IT компании „Информационно обслужване“ и „Сиенсис“.

Официалното име на проекта е „Надграждане на Търговския регистър за интеграция с платформата за обмен на данни между Търговските регистри в ЕС, вграждане на регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, интеграция с имотния регистър, единна входна точка и прехвърляне на централния регистър на особените залози“. Стойността на проекта е 1 999 415.78 лв, от които 85% европейско съфинансиране.

Темата е актуална, защото от няколко дни Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел са недостъпни.

Фирмата „АЛФАВеселка Велчева ET“ държи салон за красота „Пеперуда“, съобщи в социалната мрежа Facebook младият компютърен специалист Давид Мавдориев. В обявата за работа, публикувана от „АЛФАВеселка Велчева ET“, е посочен и телефон, на който Биволъ се свърза със собственичката Веселка Велчева.

„Ма то сега те са гръмнали…“

„Ние не поддържаме Търговския регистър“ – заяви Веселка Велчева. На въпроса ни какви точно услуги предоставя фирмата, тя ни препрати към „счетоводството“, като уточни, че „ма то сега те са гръмнали“.

Търговският регистър е „гръмнал“ от миналия четвъртък, като от Агенцията по вписванията съобщиха, че работят по възстановяването на услугата и са информирали МВР и ДАНС.

Щетите за бизнеса в България са неизчислими. Невъзможни са вписванията на промени по актуалното състояние на фирмите, което блокира сделки и прехвърляния на собственост. От Агенцията по вписванията не съобщават кога тази функционалност ще бъде възстановена, но твърдят, че справките за актуалното състояние на фирмите ще бъдат възстановени от сряда.

Справки могат да се правят и в момента в няколко специализирани платени системи и в безплатната търсачка на Биволъ, която използва отворените данни на Търговския регистър актуални към 12 юни 2018.

Засега няма проблеми с Имотния регистър, който също се поддържа от Агенцията по вписванията и се надгражда от „АЛФА Веселка Велчева“.

Биволъ изпрати запитвания към пресцентъра на Агенцията по вписванията и очаква по-подробна информация за ролята на Веселка Велчева и нейната еднолична фирма за надграждането на ключови информационни системи на държавата.

Очаквайте подробности!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари