7 причини, които забавят интернета на телефона ви

0
Как можете да решите проблемите с бавното сърфиране в мрежата
Как можете да решите проблемите с бавното сърфиране в мрежата Снимка: Shutterstock

Смартфоните са предпочитано средство за сърфиране в интернет за все повече хора.

Самите устройства вече предлагат доста бързи връзки… поне на теория. В реалния свят обаче се случва така, че скоростта на интернет връзката през смартфона може да е доста бавна. MakeUseOf дава седем причини защо това може да е така и как те да се решат, пише Digital.bg.

Лоша позиция на рутера

Мястото, на което поставяме рутера у дома или в офиса е от основно значение за стабилността, качеството и скоростта на връзката. През колкото повече стени и големи обекти трябва да премине сигналът, толков аповече отслабва той и следователно връзката се влошава. Силата на връзката се показва от телефона на неговата статус лента най-горе.Това е и лесен начин за тестт на различни позиции на рутера, така че сигналът да е най-равномерно разпределен из цялата къща или офис.

Претоварени канали

Това е често срещан проблем в големите блокове, когато много апартаменти използват собствени рутери. Когато се случи така, че повече рутери работят на един и същи канал, техните сигнали започват да си пречат. Решението е чрез приложения като WiFi Analyzer да се проверят кои канали са по-малко натоварени и рутерътт да се настрои подобаващо.

“Шум” в мрежата

Качеството на връзката се влияе не само от останалите рутери, но и други устройства. Сред тях са микровълнови фурни, безжични телефони, безжични клавиатури и мишки и др. Обикновено тези устройства работят на 2.4GHz, което означава, че 5GHz е доста по-малко натоварена. Трябва да се провери и дали устройствата, които ще работят с рутера, поддържат 5GHz, за да могат да се свържат с него. Повечето смартфони и таблети от последните няколко години не би трябвало да имат проблем.

Претоварен рутер

Дори и позицията на рутера да е добра, ако той е претоварен с много връзки по едно и също време, скоростта пак ще е ниска. Същото може да се получи и ако връзките са малко, но консумират голямо количество трафик едновременно.

Това може да се повлие от много фактори. Например някое устройство тегли голям ъпдейт за операционната си система. Или някой просто стриймва 4K видео. При публичните, отоврени WiFi мрежи, скоростта също варира много заради по-големия броой потребители. 

Използва се бавен VPN

VPN-ите са практична услуга и препоръчителна, когато се използва публичен WiFi, защото дават по-голяма сигурност на данните. Възможно е обаче самите сървъри на VPN услугата да са натоварени или далеч и да са с бавна връзка. Безплатните VPN приложения по традиция често също предлагат бавна връзка, като по-бързата е платена.

Лошо покритие

4G мрежите осигуряват впечатляващо бърза връзка, но когато покритието е добро. Скоростта на мобилната връзка като цяло също се влияе от района, наличието на високи сгради, дори дебелината на стените и формата на сградата като цяло. Дистанцията от най-близката базова станция също е от значение. В такива ситуации може да се пробва връзката през 3G дори малко по-бавна при максималната скорост, когато е по-стабилна, тя реално може да се окаже по-бърза в ежедневието.

Смартфонът е стар и бавен

За съжаление, рано или късно идва и този момент. Смартфонът е просто твърде стар и не може да се справи с изискванията на новите услуги, приложения и стирйминг. Друг вариант е просто да е претоварен и „задръстен” от множество приложения с постоянна връзка.Затова е добре от време на време да се изтриват приложенията, които не се използват, както и да се използват приложения за почистване на кеш файлове и операционната памет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари