6 русенски гимназии обявяват прием за дуално обучение на 11 професии

0
След 10 клас учениците ще имат работа на реални, конкретни работни места
След 10 клас учениците ще имат работа на реални, конкретни работни места Видео: БНТ

Шест професионални гимназии в Русе и две в областта са подали заявления за дуално обучение.

Към повечето от предложените специалности през последните години е имало слаб интерес, а някои дори не са могли да съберат минимума от ученици, за да се реализира прием.

Опитът от последните две години, откакто се въведе дуалното обучение, показва, че когато професионалното образование е обвързано с конкретни договориза стаж и заплащане, интересът на учениците расте. Това според специалистите е начин да се повиши интересът към тези гимназии и да се обучат кадри за бизнеса.

Росица Георгиева – началник на Регионалното управление на образованието: Дуалната форма на обучение показва, че бизнесът показва реален интерес към тези специалности и професии, които се предлагат. И освен това той ще заяви своята конкретна, ясна подкрепа за обучението и за развитието на тези ученици като бъдещи кадри, тъй като след 10 клас те ще имат работа на реални, конкретни работни места.“

Окончателните предложения на училищата, които предстои да бъдат обсъдени, са 34 паралелки с професионално направление и 23 профилирани. В гимназията по облекло за втора година обявяват прием за дуално обучение за специалността конструиране и моделиране на облекло.

Диана Иванова – директор на ПГ по облекло „Недка Иван Лазарова“: Понеже това е изискване на бизнеса, те имат нужда от толкова широко профилни специалисти, които да имат повече часове за практика и да се обучат на конкретни работни места.“

Другите специалности са хлебар и сладкар, техник по автотранспортна техника и спедитор, реставратор в строителството и геодезист, мебелно производство, тапицерство и ремонт на стилни мебели, корабен техник и корабоводител. В гимназията във Ветово фирма е заявила, че ще подкрепи обучението на електромонтьори. Тепърва ще стане ясно колко от тях ще съберат необходимия брой ученици.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари