6 наистина необясними находки

0
В историята на човечеството все още има загадки ...
В историята на човечеството все още има загадки ...

Някои неща са наистина необясними.

В историята на човечеството все още има загадки, които учените не са разгадали и до ден днешен...

1. Гигантските каменни топки в Коста Рика

Археологията ни е изправяла пред всякакви загадки. Една от най-големите обаче се намира в южната част на Коста Рика, където по земята са разпръснати стотици  гладки каменни сфери, сякаш излезли от детска кутия с  колекция от топчета.

Тези в Коста Рика обаче са доста големи и едва ли стават за игра. Най-едрите от тях са с диаметър до 2 метра и тежат по 16 тона. Едни от тях лежат върху земята, а други са частично вкопани в нея. Кълбата са увековечени в култовата сцена на филма “Похитителите на изчезналия кивот”, където макет на една от тях в естествени размери едва не смазва Индиана Джоунс.

 

2. Багдадската батерия

През 1936 година, при изследването на руините на 2000-годишно селищо до Багдад, работници откриват странна малка ваза. 15-сантиметровия съд от светло-жълта глина е датиран около началото на новата ера. Той съдържа цилиндрично парче мед, дълго 12,5 сантиметра и с диаметър на основата 4 сантиметра.

Ръба на медния цилиндър е споен с оловно-калаена сплав с отношение 60 към 40, подобна на съвременните. Дъното на цилиндъра е запушено с нагънат навътре меден диск и е застопорен с бетон или асфалт. Друг изолационен слой от асфалт запушва горния отвор и държи на мястото му железен прът, пъхнат в центъра на цилиндъра. По пръта имало следи от действието на киселина.

 

3. Ръкописът на Войнич

Ръкописът на Войнич, известен като „най-загадъчния средновековен ръкопис“, съдържа описание на флората и фауната и е писан на един от езиците на ацтеките.

Дълго време ръкописът е съхраняван в европейски библиотеки, без да привлича вниманието на изследователите, докато в началото на ХХ век не бил купен от полския антиквар Михаил-Уилфрид Войнич. Книгата във вид на илюстрован кодекс се състои от 240 страници на неизвестен език и е с неизвестна писменост.

 

4. Златните фигури на инките

Първоначално те били смятани за "брошки". Чудесни зооморфни модели, направени от древните майстори като имитация на птици, насекоми и влечуги. Кои птици и насекоми, обаче имат на опашките си, например, вертикални стабилизатори? В очите на непредубедени изследователи тези златни моделчета изглеждат по различен начин - умалени реплики на самолети и други превозни средства. Авиомоделисти успяват да създадат функциониращи копия, които летят безпогрешно и дори създават по-малко съпротивление в аеродинамичните тунели от съвременните модели на самолети, както и могат да изпълняват още по-сложни фигури и маневри във въздуха.

 


Според специалистите златните бижута са изработени между VІ и ІХ век. Възможно ли е те наистина да са копия на летящите машини на боговете на инките, които са кацали и излитали от "пистите" върху платото Наска и други подобни места по американския континент?

 

5. Генетичният диск

Загадъчният артефакт е открит в Колумбия и представлява диск с диаметър 27 сантиметра, изработен от лидийски камък. На него са изобразени някои жизнени процеси, които могат да се наблюдават единствено с микроскоп.

В лявата част е показано зараждането на мъжките полови клетки, на обратната страна е изписан човешки зародиш в няколко стадия на развитието си, а последното изображение е на новородено дете.

Устойчият лидит, със своята слоеста структура и изключителна здравина, прави и теоретично, и на практика невъзможно изработването на подобен предмет в древността.

 

6. Механизмът от Антикитира

Механизмът е антично устройство, предназначено да изобразява наблюдаемата конфигурация на Слънчевата система, да предсказва движението ѝ, слънчеви и лунни затъмнения и дори Олимпийските игри – нещо, което е установено след десетилетия научни изследвания. Своеобразният апарат се приема за най-старият и известен аналогов „компютър“.

Останките от него са намерени сред предмети, свидетелстващи за корабокрушение, случило се около 70 г. пр. Хр., в близост до о. Антикитира. Тази датировка го прави изключително важен за историята, не само на техниката и познанието, тъй като общоприето се счита, че подобни инженерни постижения датират от много по-късни времена.

Източник: No-comment
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари