5000 лева за „малка булка” в Родопите

0
16 досъдебни производства срещу батковци, разминават се с глоби
16 досъдебни производства срещу батковци, разминават се с глоби Снимка: © Getty Images

16 досъдебни производства срещу батковци, разминават се с глоби. 

Мургави родопчани броят между 1000 и 5000 лева за „малки булки” в региона.

Това е максималното наказание, предвидено в Закона, за съжителстване на съпружески начала с лице, ненавършило 16 години, когато има „смекчаващи вината обстоятелства”.

16 са общо образуваните досъдебни производства в Източните Родопи през миналата година и от началото на тази до този момент за подобни случаи. Четири дела са били внесени в съда с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административна санкция-парична глоба, посочиха от прокуратурата, предаде 24rodopi.com.

„Осем са образуваните досъдебни производства през 2016 година в районните прокуратури в Кърджали. От началото на тази до този момент техният брой е същият”, допълниха от държавното обвинение. Седем от досъдебните производства през т.г. са образувани в Кърджали

 „Тук говорим за съжителстване не против волята. При 99 на сто от случаите се касае за характерни особености в традициите и бита на една определена етническа група. Не става въпрос за приложено насилие, което се взема под внимание от Закона. Както се казва-когато младите се обичат, нека се вземат”, коментира юрист, запознат с все по-зачестяващите случаи в региона.

Само през миналата седмица от Областната дирекция на полицията в Кърджали бяха започнати три проверки на мъже, живеещи на съпружески начала с ненавършили 16 години лица от женски пол. 

Източник: 24rodopi.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари