5000 лева печелят от мартеници само за две седмици!

0
От 2000 до 5000 лева е печалбата, която си докарват българи от мартеници
От 2000 до 5000 лева е печалбата, която си докарват българи от мартеници

От 2000 до 5000 лева е печалбата, която си докарват българи от мартеници

Печалбата зависи от разнообразието и от това на колко места се продава. Близо 700 семейства от Бургас подпомагат бюджета си с изработка и продажба на мартеници. Всяка година в централната част на морския град се опъват средно между 100 и 150 сергии. Това е мястото, което се счита за най-оборотно, пише Telegraph.bg.

В печалбата обаче влизат и разходите за материали и наемът, който събира общината, за да се ползва място на улицата за продажба. За материали и такси, които се плащат на общината, пък отиват между 500-800 лева.

„Материалите, които влагаме в изработката, не са много скъпи. Конците струват средно около 100-150 лв. и близо толкова за мъниста и други украшения. Но трудът, който влагаме, никой не го калкулира. Не е толкова лесно, защото цяла година ние работим в домовете си, плетем мартеници в свободното си време, вместо да си почиваме. В някои семейства с производство са ангажирани всички членове на домакинството - децата, бабите и дядовците", обяснява 47-годишна бургазлийка, която се занимава с този бизнес повече от 20 години.

Повечето мартеници са направени и усукани от китайска прежда. Парадоксът е, че има такива с българския трикольор, които също са на практика китайски, това споделят търговци на централната улица в Благоевград. Все още няма голям наплив на купувачи, тъй като празникът Баба Марта е след 8 дни. Нашенецът има навика да чака до последния момент и тогава да купува, споделят продавачи. Най-много се търсят класическите Пижо и Пенда, цената им е според големината - от 1,50 лева до 4-5 лева. Плетените мартеници, които са като гривна, също са хит в последните години, там цените са от левче до 3-4 лева.

В Русе най-търсени са вълнените ръчно изработени мартеници. Много русенци, които живеят в чужбина, са поръчали на близките си да им купят от традиционния базар в центъра на града точно такива мартеници.

Миленка Анчева, която прави мартеници и ги продава, разказа, че се търсят и за украса на дома - големи Пижо и Пенда, венец от червено-бели конци за вратата, плетена декоративна чаша с мартенски мотиви. Това са и най-скъпите мартеници, но има и за по 1-2 лева.

„Аз продавам тук мартеници от пет години. Майка съм на дете с увреждане, вкъщи си стоя и се грижа за него, а мартеници изработвам между другото. Тази година сякаш е по-слабичък пазарът, но смятам, че ще си покрия разходите за материалите, ще си платя наема за павилиона и ще остане нещо и за мен“, надява се Миленка.

Търговците в София споделят, че се купуват мартеници най-много за 20-30 лева, като хората предпочитат да вземат само за близките. На личния лекар и на учителя се подаряват традиционните с Пижо и Пенда, а за близките се купуват гривни. Обичайно за колегите се взимат гривни от по-тънка прежда или конци, които се продават по 10 бройки и струват 2-2,50 лева за снопче. Тази година има леко увеличение на някои от най-търсените и евтини мартенички, споделиха търговци. Така ако гривните са стрували 2 лева, тази година вече са по 2,50 лв.

Мартеници с Барби, Пес патрул и други анимационни герои се взимат за децата. За по-големите пък обикновено се купуват такива с футболисти и отбори. Тийнейджърите пък купуват с плочка на Тик-ток, Фейсбук и други социални мрежи.

Надуха таксата за тротоар с 200 лева в Бургас

Търговци на мартеници в Бургас заплашиха с протестни действия, ако общинарите не намалят таксите за разрешителни и наемите. Те се бунтуват срещу непосилните суми, които са принудени да плащат за правото да поставят сергия в центъра на града. Тази година в морския град трябва да плащат между 400 и 800 лева за правото да си поставят сергия на открито. Сумата набъбна с нова такса от 200 лева за разрешително за поставяне на преместваем обект. Според общинската наредба масите, на които се поставят мартеници, са преместваеми обекти и съответно са облагаеми по това перо. Още 30 лв. се добавят за такса разглеждане на документи, които всеки търговец плаща при кандидатстването. Останалата сума се формира от таксите за тротоарно право. "Разрешителните се издават за 20 дни, а срещу тях получаваме единствено плочките на площада или тротоара. Не ни се осигурява нищо друго. Масите са наши, чадърите и шатрите са наши. Дори и тоалетна нямаме осигурена, а трябва да си плащаме. Слагат ни на едно ниво с тези, които имат павилиони и работят целогодишно, а ние сме за по-малко от месец тук", жалват се търговци.

В Стара Загора дават с жребий места за търговия

Търговците на мартеници в Стара Загора излагат своите Пижовци и Пенди на определените за целта базари от събота, 17 февруари. Базарите ще продължат до 2 март. И тази година местата бяха разпределени чрез жребий. „Желаещите бяха много повече от общо 252-те маси“, обясни Милен Димитров, главен експерт в общинския отдел „Административни и стопански дейности“. По думите му са кандидатствали близо 340 души.

„Таксите тази година не се променят в сравнение с миналата и остават между 2 и 5 лв. за кв.м на ден според зоната, в която се намират базарите“, уточни Димитров и допълни, че базари има в почти всички административни бюра – „Запад“, „Изток“, „Център“, кварталите „Кольо Ганчев“, „Зора“ и „Железник“. Най-много са сергиите в центъра - 120, но също тъй много са били кандидатите - 197 души. „В предходни години пак е било така“, направи сравнение Димитров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    7
    Морския
    Днес видях много щъркели в Бургас! Трябва ли да си слагам мартеница?
  • 2
    6
    до 5
    Даскале, не си даскал по математика май. Сметнал си го 357 лева на ден трябва да изкарва човек за да докара 5000 за 14 дни (няма почивни дни тука, само работа. По западен модел). И после викаш мартеницата да е на себестойност едно левче и едно левче печалба, че лесно се смята, значи продаваме мартенички по 2 лева. И как ги сметна тези 700 мартеници? За печалба от 357 лева на ден, при положение, че надценката на мартеница е 1 лев, значи 357 мартеници трябва да се продадат. Да оборотът ще е 700 лева, ама ние нали говорим за печалба. Плюс, че има и разходи за наем на търговска площ, ама ти нали каза по трънския курс, за по-лесно, така е. Не виждам проблем. Може и да е малко оптимистично, но не чак прекалено. Само не виждам защо е целия тоя интерес. Може би на някои хора тези пари им се виждат много (или незаслужени) или пък някой иска ръка да сложи върху тях. Място има на площада, който иска да продава или пък да купува прежда и да плете мартеници. П.П. Трети път прочетох написаното. Ако смятаме 5000 оборот върху 14 дни, това са 357 лева оборот дневно или по 178 мартеници, при цена 2 лева за мартеница.
  • 3
    5
    daskal
    Опитах просто изчисление по "трънския курс". :) За да направиш за 14 дни САМО ОБОРОТ 5-хиляди лева, трябва да продаваш за 357 лева на ден. Като махнем разходите, можем да приемем, че печелиш по левче на мартеница, която продаваш за около 2 лева. Тоест, за да го докараш до печалба 5-хиляди лева, трябва да продаваш за един ден над 700 мартеници. В продължение на 2 седмици! Не знам, на мен ми изглежда прекалено оптимистичен този вариант.
  • 3
    4
    гери
    Доцо САНСИ-то лапат не само от клубчето но и от прегледите по училищата
  • 3
    3
    Отегчен
    Как 2000 лева бе? Стотици хиляди печелят на час! Нещо става с бюджета на тая държава. Нещо много, много лошо. Като опряха до гъбарите и плетките на мартеници, нещата изобщо не отиват на добро.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари