45-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, спаси три човешки живота

2
В рамките на две седмици това е втората чернодробна трансплантация, направена във ВМА
В рамките на две седмици това е втората чернодробна трансплантация, направена във ВМА Снимка: ВМА

В рамките на две седмици това е втората чернодробна трансплантация, направена във ВМА

В навечерието на 7 април, Световния ден на здравето и здравния работник, екипи от УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна участваха в нова донорска ситуация. Случаят от 6 април 2023 година е с 45-годишен мъж, който изпада в тежка сърдечна криза, която води до спиране на сърцето. След реанимация лекарите успяват да върнат сърдечната дейност на пациента, но въпреки усилията той изпада в мозъчна смърт.

Медиците диагностицират настъпилото състояние и предприемат действия по бърза организация с агенцията по медицински надзор и близките на пациента.

Вследствие на съвместните действия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна е извършена експлантация на черния дроб и двата бъбрека, благодарение на което са спасени 3 човешки живота.

На 50-годишна жена е извършена чернодробна трансплантация – втора в рамките на две седмици, във ВМА, продължила около 6 часа. По-рано вчера, екип на ВМА бе транспортиран със самолет С-27J “Spartan” от състава на 16-та авиационна база на Военновъздушните сили до Варна, където направи експлантацията на органите.

Към момента пациентката е в добро състояние, екстубирана, контактна и адекватна, коментира проф. Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. Ръководството на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна и координаторите по донорство проф. д-р Вилиян Платиканов, д-р Валентин Маринчев и д-р Николай Младенов изказват съболезнования към близките на пациента, които в този изключително тежък момент вземат решението да помогнат, за да бъдат спасени три човешки живота.

Днес медиците с тъга и гордост посрещат професионалния си празник, съобщават от пресцентъра на лечебното заведение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари