40 литра рибена чорба изядоха миряните в Русе за Никулден

1

С молебен за здраве и рибен курбан бе отбелязан Никулден в Русе

Събитието бе организирано от Народно читалище „Стефан Караджа 2018“ и се състоя в двора на бившето училище „П.К. Яворов“. Сред гостите беше и заместник областният управител д-р Стефка Караколева. Тя поздрави присъстващите и им пожела здраве, късмет и ентусиазъм, с които да спомогнат за реализирането на още много подобни мероприятия.

„Съхранявайте родните традиции и пазете българския дух жив!“, каза още тя. Заместник областният управител отбеляза и значението на опазването и предаването на родните култура и бит на по-младите. „С настоящото бих искала за пореден път да засвидетелствам уважението си към всички вас, както и да изразя категоричната си подкрепа при реализирането на бъдещи съвместни начинания!“, добави д-р Караколева. Тя връчи и грамота на председателя на културната институция Мартин Календжиев от името на областния управител Борислав Българинов. Грамотата се дава за цялостния принос на читалището в културния живот на русенци.

Днес русенци имаха възможността да опитат два вида рибени чорби, приготвени по уникални рецепти. Едната е традиционно русенска, а другата – сандровска. Русенската се води за по-градска, но пък сандровската е по-пикантна. Това се дължи на факта, че тя включва в състава си мащерка и повече риба за сметка на зеленчуците. Интересно е, че в двата казана от по близо 20 литра вря любимия за празника шаран, но в сандровската супа имаше и малко чига. Присъстващите можеха да се насладят и на греяно вино, приготвено по типична българска рецепта, включваща ябълки и карамфил.

За гостите бяха предвидени и други занимания. Сред тях беше и богата фолклорна програма, като кръшното хоро, което бе водено от заместник областния управител д-р Караколева. Присъстващите имаха възможност да се запознаят отблизо и с оригинални оръжия от Възрожденската епоха.

Благодарствен молебен за здраве бе отслужен от отец Георги Райков. Той разказа и някои интересни факти за днешния празник, както и за житието на Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Отецът призова също за милосърдие и несломимост на духа. Подобно събитие се прави за първи път в региона, като идеята на организаторите е то да стане ежегодно. Дори се планува след година – две то да започне да се провежда на кея.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари