4 години затвор за кражби от заведения в Русе

0
Осъденият е водел скитнически начин на живот, не работел и бил многократно осъждан, като последно излязъл от затвора на 28.11.2019 г.
Осъденият е водел скитнически начин на живот, не работел и бил многократно осъждан, като последно излязъл от затвора на 28.11.2019 г. Снимка: iStock

Обекти на набезите му са били бирария „Тангра“, ресторантите „Сити хаус“ и „Старият Русчук“

Районен съд – Русе осъди 59-годишния В. К. на 4 години лишаване от свобода за извършените от него кражби при опасен рецидив от три заведения в гр. Русе.

Подсъдимият водел скитнически начин на живот, не работел и бил многократно осъждан, като последно излязъл от затвора на 28.11.2019 г. В периода 12.05.2020 г. – 30.03.2021 г. решил да открадне хранителни продукти и алкохол за собствена консумация, както и вещи, които да продаде, за да си набави парични средства.

На 12.05.2020 г. изчакал работата в ресторант „Старият Русчук“ да приключи и персоналът да си тръгне, и прескочил заключената врата, водеща към двора на заведението. От хладилните витрини взел 7 бири от 500 мл, 4 кг кашкавал и 8 кг сирене. Три от бирите изпил още преди да напусне обекта.

Отново в късните часове на 19.10.2020 г. влязъл в лятната градина на ресторант „Сити хаус“ след приключването на работния ден. От рафт под бара взел служебен мобилен телефон „САТ“. Още на следващия ден служителите установили липсата, прегледали записите от камерите за видеонаблюдение и сигнализирали органите на МВР.

На 30.03.2021 г. бирария „Тангра“ не работела с клиенти и персоналът извършвал основно почистване. Вратата била затворена, но незаключена. Подсъдимият я отворил, влязъл в двора и взел намиращия се там велосипед. Действията му били заснети от монтираните камери.

Тъй като В. К. не се признал за виновен, Районен съд – Русе в 6 заседания е разпитал множество свидетели и вещи лица, след което е признал подсъдимия за виновен в това, че в условията на опасен рецидив е отнел описаните вещи на обща стойност 575,13 лв. За такова деяние законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода от две до десет години. Районен съд – Русе е наложил на В. К. 4 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Приспаднато е било времето, през което лицето е било с мярка за неотклонение „задържане под стража“, считано от 23.03.2022 г. Съдът е постановил принудително лечение на подсъдимия, което да се провежда през време на изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок пред Окръжен съд - гр. Русе.

Съгласно чл. 16 от НПК подсъдимият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари