300 родители станаха престъпници заради неплатена издръжка

1
Магистратите присъждат минимум 195 лева за дете
Магистратите присъждат минимум 195 лева за дете

37-годишен баща от Русе се спаси от санкциониране, като се призна за виновен и плати накуп дължимите 3060 лв. издръжка за двете му деца

300 родители се водят престъпници за обществото, след като са били осъдени за неизплащане на издръжка на собствените си деца. Това показва справка от районните съдилища в 6 града - София, Варна, Бургас, Русе, Сандански и Гоце Делчев, пише „Телеграф“.

По традиция най-много осъдени има в столицата - 103-ма души за 2021 г. и 2022 г., с влязъл в сила съдебен акт, като в Софийската районна прокуратура продължават да валят жалби. До настоящия месец са образувани 281 броя дела само срещу софиянци. В останалите по-големи областни града са между 65 и 85 досъдебни производства. За такова престъпление законът предвижда пробация и полагане на общественополезен труд или условна присъда.

Присъди

Майките и бащите са се сдобили с присъдите си, след като два или повече месеца не са плащали издръжка на отрочетата си. Така срещу тях са били заведени наказателни дела след жалба от бившата половинка, на която са били дадени родителските права. Обикновено осъдените отнасят присъдата заради задължения от порядъка на няколко хиляди лева, но има случаи, в които можеш да станеш подсъдим и заради 400 лева. Наскоро 37-годишен баща от Русе се спаси от санкциониране, като се призна за виновен и плати накуп дължимите 3060 лв. издръжка за двете му деца от април до декември 2021 г. преди започване на делото, като с това случаят приключи. Макар и да няма наказание, той бе признат за виновен, разказаха местни магистрати.

Дела

Гражданските дела за издръжка на деца, поверени на единия от родителите, пък са близо 1000 от началото на 2021 г. до настоящия месец. След последното увеличение на минималната работна заплата от 1 януари тази година се е увеличила и минималната месечна издръжка за дете. По закон тя е 1/4 от минималната работна заплата за страната. Така издръжката за месец за дете вече е не по-малко от 195 лева. Друг е въпросът дали един малчуган може да се отглежда с толкова малко пари. При всяко увеличение на минималната работна заплата обаче, която за последните месеци се вдигна три пъти, се налага много родители да завеждат нови и нови дела, но този път за промяна на размера на издръжката. Обикновено средно магистратите присъждат между 300 и 400 лева на месец, като рядко надхвърля 600 лева на месец, особено в провинцията. Разбира се, има и единични изключения от 1000 лева и нагоре.

Доходи

За да определи месечния размер на издръжката на дете, съдът обикновено се ръководи от справка за доходите на родителя, който трябва да плаща издръжката. Взима се предвид дали има собствено жилище и други движими и недвижими имоти. Според адвокати, които водят подобен род дела, много често родители прехвърлят имуществото си на трети лица или пък представят документ, че взимат минимална заплата, без това да е вярно, само и само да не плащат пари за отглеждането на собствените си наследници. Те предупреждават неизрядните платци, че при завеждането на изпълнително дело, когато става дума за неплащане на издръжка на дете, единственото жилище на длъжника може да бъде запорирано и продадено.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари