30-метров астероид прелита край Земята

0
Той ще се приближи само на около 50 хиляди километра от нашата планета
Той ще се приближи само на около 50 хиляди километра от нашата планета

Утре сутринта край Земята ще прелети 30-метров астероид.

Той ще се приближи само на около 50 хиляди километра от нашата планета. Астрономите по света следят траекторията на астероида и не очакват да се удари в Земята, съобщава БТВ.

Той е открит преди 5 години и е наречен 2012 ТС4. Учените смятат, че диаметърът му е между 13 и 30 метра – твърде малък е, за да има по-точни данни за него. Огромна част от телекомуникационните спътници са в геостационарна орбита на около 35 хиляди километра.

А астероидът ще прелети доста близо до тях - приблизително на 45-50 хиляди километра. Рядкост е небесно тяло да премине на такова разстояние от нас, напомнят български астрономи, които също следят движението на астероида.

Астероидът лети със скорост 7 километра в секунда, или над 25 хиляди километра в час.

Ако атмосферните условия позволят, астрономите от националната обсерватория “Рожен” в Родопите биха могли да го наблюдават.

“Около 7:40 ч. българско време ще е най-близо до Земята, което означава на 0,13 дистанции от разстоянието от Земята до Луната”, обясни Пенчо Маркишки от Института по астрономия към БАН.

„Дори с неголям бинокъл или с малък телескоп на Луната се виждат стотици кратери, които са останки точно от такива удари на малки тела от Слънчевата система, които са се сблъсквали с Луната”, допълни той. 

Ако направим симулация как астероидът 2012 ТС4 навлиза в земната атмосфера, той най-вероятно ще изглежда като тялото, изгоряло в небето на руския град Челябинск.

„На 15 февруари 2013 г., около 6 ч. рано сутринта, когато тяло с размери, предполага се, пак някъде там, нанася щети върху града във вид на счупени прозорци, изпадали мазилки и така нататък”, обясни Маркишки.  

Когато метеор навлезе в земната атмосфера, две-трети от него изгарят заради триенето с въздуха. Учените са единодушни, че този път заплаха за Земята няма.

Астероидът трудно ще се наблюдава с бинокъл или телескоп от нисък клас, но има онлайн обсерватории, от които можете да следите траекторията му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари