26 концепции за интегрирани териториални инвестиции в Русе

0
Министерството на регионалното развитие обяви резултатите от първата процедура за представяне на концепции
Министерството на регионалното развитие обяви резултатите от първата процедура за представяне на концепции Снимка: БТА

Министерството на регионалното развитие обяви резултатите от първата процедура за представяне на концепции

В Русе бяха обявени резултатите от първата процедура за представяне на концепции за интегрирани териториални инвестиции в областта. По нея бяха подадени 26 концепции, от които 23 са предвидени да се реализират на територията на региона, а три са част от по-големи проектни идеи, които се реализират на територията на два или повече региона.

Вида Влайкова, началник отдел „Северен централен район“ в Министерството на регионалното развитие, обясни, че интегрираните териториални инвестиции представляват набор от дейности и проекти, или комбинация от няколко проекта, които биха могли да се финансират от няколко различни програми, финансирани от няколко европейски фонда за споделено управление.

В тази процедура участват освен програма „Развитие на регионите“, която е заделила по-голямата част от своя бюджет за този подход, още пет програми – програмата за научни изследвани, програмата за конкурентоспособност и иновации в предприятията, програмата за образование, както и тази за околна среда, и програмата за развитие на човешките ресурси. Тези програми са заделили 10% от своя ресурс за изпълнението на такъв тип интегрирани проекти.

По тази първа процедура бяха подадени много интересни и значими концепции, като индустрия и индустриални зони, инфраструктура за развитие на бизнеса, проект за развитие на зелена градска среда, енергийна ефективност, обновяване на административни сгради, проекти за градски транспорт, мобилност, връзки между градове и села, съобщи Влайкова. Тя каза, че бяха представени много интересни проекти в областта на туризма за нови туристически обекти, които досега са оставали извън обичайните маршрути – проекти за екотуризъм, веломаршрути, екопътеки, културен туризъм. Те представляват партньорства между отделните заинтересовани страни – местни власти, неправителствения сектор, академични среди, образователни институции, частния сектор.

Предстоят няколко важни стъпки във връзка с одобрението и реализацията на концепциите. Ще бъдат проведени публични обсъждания, а концепциите ще бъдат публикувани на интернет страницата на програмата. Ще проведем обществени обсъждания по места във всяка една община, където има предвидени дейности съвместно с областните информационни центрове. Предстоят представяния на концепциите и предвидените дейности, информира Влайкова. Тя подчерта, че ще се търси обратна връзка на общественото мнение чрез анкети и публични обсъждания. След това концепциите ще бъдат представяни за обсъждане и одобрение пред регионалните съвети за развитие в шестте региона за планиране.

Вид Влайкова акцентира и на предходната програма, по която тя открои три значими проекта, които се случиха в Русе. Това са зоната на кея, проектът за ремонта на общински учебни заведения, по който бяха обновени знакови училища като „Христо Ботев" и Математическата гимназия, както и три детски градини. Подкрепен бе и проект за изграждане на социални жилища.

Обявяването на резултатите от първата процедура за представяне на концепции за интегрирани териториални инвестиции в област Русе е важна стъпка към изпълнението на политиката на сближаване на Европейския съюз. Концепциите, които ще бъдат одобрени, ще имат потенциала да подобрят качеството на живот в региона и да го направят по-привлекателен за инвестиции и развитие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари