22 000 неплатени глоби с BG номера

0
Италианци се снабдяват с BG номера, за да не плащат глоби
Италианци се снабдяват с BG номера, за да не плащат глоби

Феноменът с български номера на коли, шофирани от италианци на Апенините, набира нова сила.

Според италианската пътна полиция все повече местни автомобилисти се снабдяват с BG номера, за да не плащат глоби, най-вече за превишена скорост по магистралите и за вход и паркинг в центровете на градовете, пише 24 часа.

Само през миналата година 740 хиляди глоби, издадени в Италия, не са били платени и от тях 21 994 са на коли с български номера. Така твърди компанията “Ниви кредит”, която се занимава със събиране на дължимите глоби за сметка на 400 управления на пътната полиция в италианските общини.

Много полемики предизвика тия дни видеорепортаж на сайта на в. “Кориере дела сера” за механизма, по който италиански шофьори тарикатстват с BG номера на колите си. Разследването показа как неаполитански посредници снабдяват италианци с български номера срещу 1500 евро

Пакетът услуги включва от регистрирането на италианската кола в България и снабдяването ѝ с местен номер до купуването на BG застраховка и връщането ѝ в Италия. “През последните 5 г. се регистрира бум на коли с BG номера в Италия. Карат ги не българи, а италиански граждани”, твърди журналистът. “Оставят ми през ден глоби на колата, когато я паркирам пред магазина си”, разказва неаполитанец. “Сега обаче глобите се водят на една агенция, но никога не стигат до нея. Аз се водя водач, управляващ колата. Откакто имам BG номер, актът за глобата не стига до никого, защото изпращането му струва 23 евро”, пояснява още неаполитанецът.

Шефът от пътната полиция в област Кампания и Молизе Джузепе Саломоне коментира, че това е точно така. “Дори процедурата на властите да е напълно коректна и дори те да имат възможност да изпращат глобите посредством консулствата, на тях не им се обръща внимание. Достигането на акта за глобата до чуждестранно лице зад граница е на практика невъзможно.” Неаполитанските посредници предлагат и възможност да регистрират директно нова италианска кола в България.

“Това е кола на мой приятел италианец, тя е регистрирана на български гражданин, аз пък съм шофьор. Други предпочитат да не си пращат колите за регистрация, а да им издават директно фалшиви BG документи

и толкова”, пояснява посредникът. Неговият шеф - неаполитанец, собственик на магазин за зеленчуци, допълва, че “легалният” метод е колата да се прати в България, да се регистрира и после да се върне.

“Но ако искат фалшив номер, без да пращат колата си, на нас това не ни струва усилия – подобен номер струва на кандидата 500 евро, 300 от които са за нас.” Единственият съвет към собствениците на коли с BG номера е, ако ги спрат при нарушение, да платят глобата веднага и в брой. Неаполитанските посредници имали поръчки от цяла Италия от хора, които плащат веднага, стига някой да им вземе колата и да им я транспортира до България. Според Джузепе Саломоне в Централна и Северна Италия има много компании, които са си основали фирми в България, за да регистрират чрез тях колите си.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари