20-годишно момче има нужда 220 000 лева, за да живее

1
Близките на Тони трябва да съберат непосилната сума за месец
Близките на Тони трябва да съберат непосилната сума за месец Видео: NOVA

20-годишно момче, болно от тежка форма на левкемия, трябва да пътува от Германия до България, за да се уверят здравните власти, че има нужда от трансплантация. Едва тогава държавата може да му отпусне финансова помощ.

Близките на Тони Костов водят отчаяна битка с институциите и организират акции, с които да съберат необходимите средства за операцията.

Животът на Тони Костов се променя в началото на ноември миналата година. След изваждане на зъб лимфните му възли започват да се подуват и става ясно, че нещо със здравето му не е наред. „И поставят диагноза остра левкемия. И оттук нататък тръгваме по този път, трудния и тежък път за цялото семейство”, разказва Светлана Костова, майка на Тони.

Тони изкарва около два месеца в Александровска болница в София. Там родителите му така и не разбират какво им предстои. „Това, че трябва да се прави трансплантация, евентуално как ще стане това, по какъв начин, какъв е пътят, който трябва да извървим, за да стигнем до тази трансплантация, ние не знаехме”, обяснява Светлана Костова.

След като получават обяснение, че лечението у нас продължава повече от година, родителите на Тони решават да не губят време и заминават за Германия. Там разбират, че е нужна спешна трансплантация, която трябва да се случи не по-късно от месец май. И струва 440 000 лева. В тежката ситуация семейството решава да потърси помощ от институциите. Подават искане до Здравната каса за така наречения формуляр S2, с който държавата да поеме разходите по операцията. Молбата е прехвърлена към здравното министерство. А оттам заявяват, че за да се отпуснат пари, Тони трябва да фигурира в регистъра на Агенцията по трансплантациите. За да бъде вписано там обаче, момчето трябва да се прибере у нас, да прекъсне лечението си и да премине през дълга и сложна процедура. Той обаче е в състояние, в което няма да издържи дори полета.  

Така за семейството на Тони остава само един вариант - да се съберат в близките 20 дни оставащите 220 000 лева - чрез благотворителни инициативи, търгове и дарения.

DMS-номер не може да бъде открит, защото официален отказ за държавна финансова помощ от министерството няма, а това е задължително условие за издаването му.

Затова десетки хора от Кюстендил започват да събират средства. Сред тях е самата Анелия. Разказахме ви за нея и дъщеря й Бети преди 5 години, когато момиченцето се бореше с тежка левкемия. Днес Бети и друг преборил болестта - 5-годишния Вальо се опитват да помогнат на Тони.

В болницата в Германия Тони чака операцията, която ще го спаси. Пред тежката болест той не се е предал и надежда не губи. Сили намира в своята страст - музиката.

В отворено писмо до премиера и до здравните институции близките на Тони Костов настояват за решение на казуса. Междувременно, от здравното министерство обясниха за NOVA, че извършването на костно-мозъчни трансплантации на българи в чужбина и финансирането им не е от компетенциите на новата Изпълнителна агенция за медицински надзор, която преди дни пое функциите на Агенцията по трансплантация.

Ако искате да помогнете, може да го направите:

Дарителска сметка: BG25SOMB91301066156201

BIC SOMBBGSF

Общинска банка

Титуляр: Тони Тончев Костов

PAYPAL: [email protected]

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Не може да ядеш кисело зеле и фасул, пък да очакваш Тиха и свята нощ.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари