20 години затвор получи мъжът, пребил до смърт свой приятел в Бургас

0
Светозар Стоянов е признат за виновен в умишлено убийство по особено жесток начин на Билян Христов
Светозар Стоянов е признат за виновен в умишлено убийство по особено жесток начин на Билян Христов

Светозар Стоянов е признат за виновен в умишлено убийство по особено жесток начин на Билян Христов

Бургаският апелативен съд (БАС) потвърди присъда в размер на 20 години „лишаване от свобода“ за Светозар Стоянов, признат за виновен в умишленото убийство на Билян Христов, извършено в градинката срещу входа на УМБАЛ Бургас. Престъплението е осъществено през октомври 2021 г. по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост, съобщиха от пресцентъра на съда.

Подсъдимият е обжалвал присъдата на Окръжния съд (ОС) пред въззивната инстанция. Апелативните съдии са намерили жалбата за неоснователна и са потвърдили присъдата като правилна и законосъобразна.

Въззивният състав е споделил изцяло приетата от Окръжния съд фактическа обстановка, установена от събраните по делото доказателства и от заключенията на извършените експертизи. Безспорно е установено, че подсъдимият Светозар Стоянов е осъществил деянието, като е нанесъл удар в главата на пострадалия, довел до събарянето му на земята и получаване на черепно-мозъчна травма. Продължил да рита с крака по тялото, слабините и главата, нанасял е удари с клон от дърво по краката на пострадалия. Съдът подчертава, че тези действия в тяхната съвкупност са допринесли за настъпването на смъртта на Христов, който е имал възможност, макар и минимална, да оживее при своевременно оказана медицинска помощ, каквато не е била потърсена от подсъдимия.

Налице са квалифициращите убийството признаци - извършено е по особено мъчителен за убития начин и с особена жестокост. Престъплението е осъществено при наличие на пряк умисъл.

След като преустановил боя, вместо да потърси помощ, подсъдимият завлякъл пострадалия в храстите и го завил с одеяло, с цел да не бъде видян от случайни минувачи, отбелязват в решението си апелативните съдии. Този жесток побой подсъдимият е нанесъл в състояние на вменяемост, като е могъл да разбира свойството и значението на извършеното, както и да ръководи постъпките си.

Подсъдимият ще търпи наказанието си при първоначален "строг" режим. Стоянов е осъден да заплати на майката на пострадалия сумата от 120 000 лева, представляващи обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд.

Тялото на Христов бе открито около 8:30 часа сутринта на 3 октомври. По данни на разследването между двамата е възникнал скандал, който ескалирал в побой, след което се стигнало до трагичния инцидент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    ===
    Винаги съм бил любопитен какво означава умишлено убийство "по особено жесток начин". Нищо не разбирам от право, но би трябвало да има и умишлено убийство "по щадящ начин". Нали, то евтаназията не би трябвало да присъства като убийсто като квалификация. Изобщо, има ли в историята на правото ни умишлено убийство по нежесток начин?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари