2 милиона българи са без достъп до лекарства

0
В редица забравени и изоставени села хората са без кмет, полицай, лекар, междуселищен транспорт и аптека
В редица забравени и изоставени села хората са без кмет, полицай, лекар, междуселищен транспорт и аптека

Над 2 милиона българи нямат достъп до лекарства, защото живеят в населени места без аптеки, алармира за пореден път народният представител от БСП Дора Янкова на пресконференция в Смолян.

Преди дни тя попита министъра на здравеопазването Кирил Ананиев какви мерки предвижда за подобряване на достъпа на хората до аптеки и до фармацевтични услуги. Янкова даде за пример региона от Смолян до община Баните, където 15 населени места нямат аптека, а лекарствата на местните месечно излизат с 4 до 16 лева по-скъпи заради пътуването до населено място с аптека. Повечето са пенсионери, те са бедни хора, отбеляза народната представителка. Тя подчерта, че в областния град липсва денонощна аптека.

От БСП посочват редица забравени и изоставени села в региона, в които хората са без кмет, полицай, лекар, междуселищен транспорт и аптека. Най-драстично е положението в община Смолян, където има много населени места без кметски наместник, коментира Янкова. Проблемът с липсващите аптеки провокира Янкова да открие интернет допитване до местните жители. Чрез него депутатката предизвиква граждански диалог и мнения преди приемането на промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Янкова очаква хората да споделят идеи и варианти как да се преодолее недостигът на аптеки в малките населени места. Тя предлага да се създаде национална интернет платформа, в която да се включат всички действащи аптеки с техните адреси и работно време. Според нея държавата трябва да гарантира достъпа до фармацевтична услуга за всички.

По-рано Ананиев обяви, че с промените в закона се цели действащите аптеки да разширят своята дейност в населени места, в които има недостиг. По думите му разкриването на втори и следващ адрес на аптека ще изисква по-малки инвестиции и по-малко разходи за аптеките.

България е на едно от първите места в ЕС по брой аптеки на глава от населението, но е сред последните по достъп до фармацевтични услуги заради съсредоточаването им в големите градове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари