15 мъже "спасяват" кръста в Русе

4
Празникът ще започне със света литургия в храма "Света Троица"
Празникът ще започне със света литургия в храма "Света Троица"

Празникът ще започне със света литургия в храма "Света Троица"

По случай големия християнски празник Богоявление Русенската Света митрополия организира традиционния водосвет със съдействието на Община Русе и Областна администрация Русе.

Началото на празника ще бъде поставено със сутрешна света литургия в Катедралния храм "Света Троица". В 11:00 часа оттам ще тръгне и литийно шествие към понтона под хотел „Рига“. Под звуците на маршове, изпълнени от Общинския духов оркестър, свещеници от Русенската Света митрополия ще извършат тържествен водосвет и ще благословят бойните знамена на почетната рота на Русенския гарнизон.

В 11:30 часа ще се състои традиционното хвърляне на кръста във водите на река Дунав. Тази година в надпреварата ще могат да се включат 15 мъже, като извадилият кръста ще получи парична награда от кмета на Община Русе и икона на Света Богородица от областния управител на Областна администрация. Според народното поверие този, който извади разпятието от водата, ще бъде здрав през цялата година.

В празника ще се включат и 13-и Младежки гвардейски отряд към Общинския младежки дом.

За сигурността и здравето на участниците ще бъде осигурен медицински екип от УМБАЛ „Медика“ и доброволци от БЧК - Русе, които час преди започването на ритуала ще извършват прегледи на място. Ще бъде направена и проверка за алкохол и упойващи вещества, като употребилите няма да бъдат допуснати до участие в надпреварата.

Екипи на ОД на МВР-Русе, СЗ „КООРС“ и Общинска полиция ще следят за реда по време на церемонията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    ЗАКРИВАЙ
    Днеска на Пенчо му се наложи да подиша "чист" русенски въздух с аромат ("безвреден") на мазут! Хубав ден за разходки, който беше опропастен от Пенчо. Някои ще кажат, че не е виновен Пенчо...да ама неговия подпис седи на разрешителното на предприятието намиращо се в КТМ, бълващо от септември месец насам брутални отрови над целия град. Пенчо, поживей си още, понаеби още курви, че панделата не ти мърда в близко време :)
  • 3
    2
    Rs
    15 мъже?! В Бургас са били 75 вие правете сметка в какво се превърна Русе. Безлюден, пуст, мръсен град от селски тип.
  • 4
    1
    Йордан
    Без чичо Бен Чо нищо не става. Барабар чичо с мъжете а? Той скъпият, какво ще спасява? Въздуха, водата, полята, града, брака, или всичко?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари