15 дни пълен мрак през ноември?

1
Тази прогноза се приписва на изтекла информация от НАСА и то на доклад на Чарлз Болдън, но от агенцията отричат да имат подобно изказване и документ
Тази прогноза се приписва на изтекла информация от НАСА и то на доклад на Чарлз Болдън, но от агенцията отричат да имат подобно изказване и документ

През ноември 2016 г. Земята ще потъне в тъмнина за около 14 дни - от 15 до 29 ноември.

Тази прогноза се приписва на изтекла информация от НАСА и то на доклад на Чарлз Болдън, но от агенцията отричат да имат подобно изказване и документ.

Слуховете в интернет обаче дават поразителни подробности, като че говорят добре подготвени астрономи. Причината за тъмнината на планетата ни е астрономически феномен между Венера и Юпитер.

Двете планети ще взаимодействат, като на небето те ще се виждат почти една до друга, с разлика само от 1 градус. Това ще доведе до засилване отразената светлина на Венера и тя 10 пъти ще надвиши тази на Юпитер.

В резултат газовете на планетата-гигант ще се нагреят, ще бъдат изхвърлени огромни количества водород в космоса и когато този газ достигне Слънцето, ще последва взрив и цветът на нашата звезда ще се промени в синкав.

Така светлината, изпращана към Земята, ще намалее и ще се създаде впечатлението за тъмнина, макар Слънцето да продължава да си свети, както обикновено. За да отмине този ефект, ще са необходими около 14 дни.

От НАСА категорично отрекоха да ни очаква пълен мрак и този паралелизъм е нещо естествено. Освен това приближаването на двете планети вече е станало тази година – на 27 август.

Все пак за желаещите да наблюдават нещо по-интересно, те могат да се вгледат в небето на 14 ноември и да очакват метеоритен дъжд на тауридите, който обаче пак няма да е кой знае колко пищен – очакват се от пет до десет метеорита на час. После, на 16 октомври ще могат да се наблюдават метеоритите леониди. Така че вместо мрак, през ноември изглежда се очаква повече светлина и то нощем.

Междувременно НАСА потвърди интереса си към планираната от Роскосмос мисия до Венера, като в нея могат да се включат и други държави от Европа и Китай.
Директорът на института за космически изследвания Лев Зельоний каза, че заместник-директорът на НАСА Дава Нюман е потвърдила интереса към проекта "Венера Д". Обсъждането му продължава вече две години в рамките на руско-американска работна група.

Програмата за изследване на Венера е комплексна - с орбитален апарат, допълнителни модули, атмосферни сонди. Разпределянето на усилията ще помогне за повишаване на нивото на техническите разработки и научните експерименти.

От пресслужбата на НАСА съобщиха, че съвместното сътрудничество за изследване на Венера е обсъждано по време на посещението на Дава Нюман в Москва, но "официални договорености не са постигнати".
Руският апарат, който е планирано да бъде изстрелян към Венера през 2026 г. или 2027 г., би трябвало да остане на орбита около планетата три години .

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари