148 мобилни камери ще следят за превишена скорост

0
Автомобилите на КАТ, в които ще се поставят радарите, ще обхождат районите, където най-често стават тежки катастрофи
Автомобилите на КАТ, в които ще се поставят радарите, ще обхождат районите, където най-често стават тежки катастрофи

148 мобилни камери ще следят за нарушители, каращи с превишена скорост, по близо 1000 рискови участъка в страната, планират от “Пътната полиция”, пише 24 часа.

Автомобилите на КАТ, в които ще се поставят радарите, ще обхождат районите, където най-често стават тежки катастрофи, водачите нарушават правилата за движение по пътищата или има затруднено придвижване поради ремонти.

Сред тези опасни участъци са Кресненското дефиле, където тежките инциденти са всекидневни, пътят Бяла - Русе и проходът Предела.

Очаква се колите с мобилни камери да тръгнат по пътищата след втората половина на май.

Дотогава трябва да е готова наредбата за условията и реда за използване на автоматизираните технически средства и системи за контрол. В момента се работи по окончателения вариант на документа. Освен това на местата трябва да е поставен и новият пътен знак Е24.

Наредбата регламентира използването на мобилни камери и издаването на електронни фишове, които бяха спрени, след като преди година Върховният административен съд ги обяви за незаконни.

Трасето, по което ще се движи автомобилът с радар, ще бъде обозначено с новия знак, който изобразява камера. Той ще се поставя в началото на обхвата на камерата в двете посоки, обясниха от “Пътна полиция”. Маршрутите ще бъдат обявявани в интернет страницата на МВР или в медиите.

Униформени уточниха, че уредите работят при два режима в зависимост от това дали снимат колата, когато се отдалечава, или когато приближава.

Обхватът на заснемане при отминаващ автомобил е 50-60 м, а при приближаващ - 100-120 м.

Едно от предложенията при обсъждането на наредбата е да има регламентирано поне минимално разстояние от знака и мястото, на което е позициониран автомобилът с камерата на КАТ.

Местата за контрол с мобилни камери ще се определят от областните дирекции на полицията след анализ на причините за тежки катастрофи, честотата на инцидентите и на нарушенията на правилата.

Предвижда се още местната и изпълнителната власт, както и граждани и други заинтересовани организации да предлагат рискови участъци за контрол.

Автомобилите, в които ще бъдат поставени камерите, са на КАТ и са с надпис “Полиция”. Така опасенията на мнозина, че цивилни коли ще заснемат нарушителите, няма да се оправдаят. Все още не е окончателно решено и дали автомобилът с камера ще контролира, докато се движи или на място.

Наредбата предвижда, ако колата е в движение, уредът да отразява и скоростта на полицейската кола.

Засега 24 остават стационарните камери за цялата страна, с които разполага КАТ.

Три от тях са в София -бул.“Яворов” в района на плувен комплекс “Мария Луиза”, на околовръстния път в района на бензиностанция “Шел” и на Орлов мост. Полицаи твърдят, че въпреки че камерата на Орлов мост е добре известна на шофьорите, нерядко е засичала нарушители.

Четири са стационарните камери в Пловдив, три в Бургас.

Всяка камера притежава уникален идентификационен номер. Изготвените статични изображения - снимки или видеозапис, имат също свой номер. Данните за нарушенията се събират и съхраняват в сървър на местно ниво и в централен сървър.

Стационарните камери на КАТ са лесно различими от тези на Агенция “Пътна инфраструктура”, които са поставени в рамки над платното и имат за задача да броят преминаващите автомобили.

Камерите на пътната полиция са извън платното или в разделителната по средата и са в кутии.

Има идея стационарните радари да достигнат 174, но от МВР не се ангажират със срокове.

Въз основа на постъпилите и обработени данни за нарушения ще се издават електронните фишове. От полицията се надяват, че връщането на тази мярка ще намали броя на катастрофите поради превишена скорост, които рязко се увеличиха през 2014 г.

Стационарните и мобилните камери за скорост не бива да се бъркат със системата за видеонаблюдение, с която са оборудвани 120 автомобила в цялата страна. При тях камерите, монтирани в предната и задната част на колата, както и на ревера на полицая, следят не за нарушения на водачите, а наблюдават действията на униформените.

Засега с една система за контрол на средна скорост разполага пътната полиция. Тя е монтирана на автомагистрала “Люлин” на третия тунел в посока Перник. Системата засича скорост на влизане в тунела, скорост на излизане и разстоянието. Тя е първата подобна в България, която отчита за колко време ще се мине през тунела, заснема вход - изход и нарушението.

120 "очи" на пътната агенция броят трафик

120 камери на пътната агенция броят трафика по второкласни и третокласни пътища 24 часа в денонощието. Те не засичат скорост, изпреварване или други нарушения на Закона за движение по пътищата.

Системата за броене е комбинация от камери, които разпознават преминаващите моторни превозни средства и по софтуерен път определят направлението на движение. Индуктивни рамки, вградени в пътната настилка, разпознават 7 класа - леки автомобили, лекотоварни и тежкотоварни МПС, автобуси и т. н.

91 от монтираните трафик-броячи са на второкласни пътища, а 29 са на третокласни. Най-натовареното второкласно шосе е Софийски околовръстен път. На денонощие през него преминават между 20 000 и 35 000 автомобила. Интензивно е и движението между Костинбод и Монтана, Ботевград - Мездра.

От пътната агенция казаха, че работят по проект за поставяне на трафик-броячи на първокласните пътища и магистралите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари