КАТ заварди пътищата с 200 камери за скорост

0
Особено внимание ще се обърне на шосетата Русе - Бяла, Ботевград – Мездра, Кресненското дефиле и Бургас - Варна
Особено внимание ще се обърне на шосетата Русе - Бяла, Ботевград – Мездра, Кресненското дефиле и Бургас - Варна

КАТ извади всичките си близо 200 нови и стари камери за засичане на скорост по пътищата.

Акцията започна вчера и ще продължи до неделя. Патрулите застават и по магистралите, и по опасните отсечки от първокласни, второкласни и третокласни пътища. Особено внимание ще се обърне на шосетата Русе - Бяла, Ботевград – Мездра, Кресненското дефиле и Бургас - Варна. Засилени ще бъдат и дежурстватга по възлови кръстовища и по централните булеварди в София, Пловдив, Варна, Бургас и други големи градове.

Операцията е планирана предварително и датите 16-22 април са определени от ТИСПОЛ – организацията на европейските служби за пътен контрол. Провежда се едновременно във всички страни от ЕС, обясни главен инспектор Румен Рапчев, шеф на сектор “Пътен контрол” към националната полиция. От думите му стана ясно, че нашите ченгетата не правят кампания заради последните две катастрофи на магистрала “Тракия” с общо 8 загинали и близо 30 ранени.

Не само в България, а и в цяла Европа скоростта е основният и най-голям фактор за тежки пътни инциденти. Затова и всяка година ТИСПОЛ планира поне по 2 операции за скорост. Държавите, в които се установяват най-голям брой нарушения са Франция, Италия и Германия, но и ние сме сред първите от всички останали страни, което говори, че в България се кара доста бързо”, заяви Рапчев. Той призова всички шофьори да спазват ограниченията и да са внимателни и толерантни към останалите участници в движението, пише Труд.

Подобна такава акция на ТИСПОЛ имаше у нас от 21 до 27 август м.г. Тогава КАТ констатира 18 995 нарушения, с 6 046 повече, отколкото през една от седмиците на април 2017 г. Причината – от началото на юни м.г. депутатите приеха да се махне от закона знакът пред камерите за засичане на скорост. И полицаите получиха правото да снимат и от храстите.

Новото оръжие сега са 28-те лазерни камери на триноги, които пътната полиция започна да използва от 12 март. Такива устройства има в всяка една от 28-те областни служби на пътната полиция в страната. Отделно продължават да работят мобилните камери, монтирани в 148 патрулни автомобила “Опел”. На линия са и 23 стационарни радара, повечето от които бяха пуснати още от 2009 г. При последната акция на ТИСПОЛ от август м.г мобилните камери са засекли 12 535 нарушения, стационарните – 6420.

По снимките от камери се издават електронни фишове, които получава собственикът на автомобила. През миналата година са издадени 391 050 електронни фиша. Първенец е КАТ-София с 59 480 броя, следван от КАТ-Велико Търново с 37 441 броя и КАТ-Полвдив с 23 855 броя.

Любопитен факт е, че по снимки от камерите могат да бъдат съставяни и електронни фишове по снимки на коли, които нямат задължителна застраховка “Гражданска отговорност”. През 2017 г. пътните полицаи в цялата страна са издали 12 (дванадесет) такива фиша за нарушения на Кодекса за застраховането. Четири от тях са в Шумен, три в Перник, по два във Варна и Ловеч и 1 в София. Според експерти този факт говори за лоша връзка между базите данни на КАТ и застрахователите.

Румен Миланов: С тол систематамерят и средната скорост по шосетата

КАТ ще засича и средната скорост, с която шофьорите се движат по магистралите и скоростните пътища. Това ще се случи заедно с въвеждане на тол системата, при което ще се поставят камери за измерване на скоростта в различни точки, така че при събиране на данните да се изчислява средната. Това е една от мерките, които цели повишаване на пътната безопасност. Трасето, на което се случи катастрофата на автомагистрала “Тракия” е изрядно и отговаря на всички законови разпоредби, обясни Румен Миланов. Той е бивш шеф на КАТ, а в момента е един от авторите на новата наредба за проектиране на шосетата у нас, разработвана съвместно от УАСГ и строителното министерство. Липсата на предпазна ограда не е причината за инцидента, категоричен бе експертът. Сред мерките, които се предвижат в новата наредба е въвеждане на зони за пътна безопасност на разстояние между 8 и 16 метра от основните пътни отсечки.

Биоритми

Тройно критични дни за шофьорите

Шофьорите могат лесно да изчислят кога се падат т.нар. тройно-критични дни според теорията за биоритмите. Експерти припомниха вчера, че тя е създадена през 50-те години на минали век от учени в Европа и САЩ, а през 70-те години е имало идея да бъде приета и за изследвания на професионалните шофьори в България. По нея обаче са били тествани само наши олимпийски състезатели.

Смята се, че от дена на раждането си всеки човек изпада в цикли с продължителност 23, 28 и 33 дни. Първият е за физическа активност, вторият – за емоционална, третият – за интелектуална. Те представляват синусуиди и когато те се събират в най-ниската си точка настъпва тройно критичен ден. Преди да излязат на пътя повечето професионални шофьори у нас се изследват за кръвно, пулс и се тестват с дрегер за алкохол. Те, както и пилотите или локомотивните машинисти, имат право да откажат курс, ако не се чувстват добре.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари