130 години от рождението на Дан Колов отбелязват в родното му село Сенник

0
Зад океана легендарният борец е наричан "Българският лъв"
Зад океана легендарният борец е наричан "Българският лъв" Снимка: Българска история

Зад океана легендарният борец е наричан "Българският лъв"

Днес в севлиевското село Сенник жители и гости честват 130 години от рождението на легендарния български борец и дарител Дончо Денев, известен с псевдонима Дан Колов. Отбелязването на годишнината ще започне в 10:30 часа с поднасяне на цветя пред паметника на великия българин в родното му село.

Къщата – музей на Дан Колов в родното му село Сенник е център на честването за 130-та годишнина от рождението му. Програмата за тържествата предвижда представяне на кратък филм за един от най-успешните български спортисти за всички времена, който заминава за Америка с надеждата за по-добро бъдеще и успява да спечели световна слава като борец. С интересни факти за своя идол документалния разказ ще допълни Нено Николов, който е автор на книга за Дан Колов.

„Българският лъв“, както са наричали бореца, е кумир за родения в Севлиево световен и европейски шампион по самбо Тихомир Благовестов, който ще запознае публиката с усилията на една общност от дарители за запазване на паметта за легендарния българин.

В деня на честването в къщата – музей ще бъде представена и фотоизложба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Великият Дончо Колев!
    Човекът дал пример на всички българи! Един човек, останал сирак от най-ранна детска възраст! Човек, който е започнал далеч под нулата, но е успял да се превърне в легенда! Човек, който 70 години след смъртта си се помни в целия свят! Човек, непобеден в своя спорт! Над 1500 мача мача и нито една загуба в официална среща! В своята велика кариера той побеждава всички големи имена на тепиха. Няма борец, който да не е загубил от Дан Колов! Негови са тези искрени думи: „Чувствам се силен, защото съм българин!“
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари