12 неща, които да не правите у дома по време на буря

1
Въпреки че е сравнително безопасно да стоите вкъщи по време на буря, някои от обектите в дома ви могат да са проводник на електричество и да са опасни при допир
Въпреки че е сравнително безопасно да стоите вкъщи по време на буря, някои от обектите в дома ви могат да са проводник на електричество и да са опасни при допир

Да надникнем през прозореца, да използваме течаща вода или дори да докосваме бетонни стени - има толкова много обикновени неща, които правим вкъщи при екстремни метеорологични условия и дори не предполагаме, че могат да бъдат опасни, пише  Profit.bg

Въпреки че домът ни по принцип е безопасно място по време на буря, все още има определени правила за сигурност, които не трябва да се игнорират.

Ето най-честите грешки, които повечето хора правят, докато чакат да премине лошото време.

1. Не използвайте течаща вода

Взимането на душ или вана, миенето на чинии или просто използването на течаща вода по време на буря може да бъде опасно. Първо, защото тръбите за вода са направени от метал (обикновено стомана или мед), за който се знае, че е проводник на електричество.

Второ, чешмяната вода с нейните безброй примеси позволява на електричеството да тече през нея.

2. Не докосвайте бетонни конструкции

Избягвайте да докосвате или да се опирате на бетонни стени, както и да лежите върху бетонни подове. Металните пръти в тях, комбинирани с бетон, могат да са проводник на електричество и да ви изложат на опасност.

3. Не палете свещи

Проблемът със свещите е, че могат да са първоизточник на пожар, а по време на силна буря връзката с и придвижването на пожарната може да се невъзможни. Така че използвайте фенерче.

4. Не се крийте в мазето

Мазето, вероятно, е едно от най-популярните места за укриване по време на урагани или наводнения, но се оказва, че то не е толкова безопасно. Ако е под земята, може да се напълни с вода и да се окажете в капан.

5. Не включвайте генератор на закрито

Преносимият генератор може да поддържа електрониката ви, като хладилници или климатици, работеща, но е по-добре да не го използвате по време на буря. Тази машина излъчва въглероден оксид, който може да причини главоболие, виене на свят, слабост и повръщане.

Като цяло избягвайте да го използвате в затворени помещения, като вътрешността на дома, гаража или мазето.

6. Не стойте близо до прозорците

Въпреки че може да ви се стори интересно или дори романтично да гледате бурята от вашия прозорец, това е опасно. Ако тя е прекалено силна, вятърът може да вдигне предмети във въздуха, които да счупят прозореца.

7. И не ги отваряйте

Отварянето на прозорец може да причини сериозни щети на дома. Ако силата на вятъра е достатъчно голяма, дори и покривът може да отлети.

8. Изключете лаптопа и електрониката

Ако трябва да свършите неотложна работа, уверете се, че зарядното устройство на вашия лаптоп е изключено. Електрическият ток може да претовари захранващия кабел и не само да унищожи устройството, но и да ви навреди. Не забравяйте да запазите файловете си.

9. Не докосвайте метални предмети

Въпреки че е сравнително безопасно да стоите вкъщи по време на буря, някои от обектите в дома ви могат да са проводник на електричество и да са опасни при допир. Такива са част от електрониката, както и металните предмети.

10. Не изключвайте радиото или телевизора

По време на силна буря е важно да не пропускате информацията и прогнозите, които се разпространяват от медиите. Телевизията и радиото ще ви помогнат да сте информирани и да предприемете действия, ако се налага.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари