11 причини да хапваме повече диня през лятото

0
Сладката и сочна диня не само ни разхлажда и хидратира, но има и множество ползи за здравето ни
Сладката и сочна диня не само ни разхлажда и хидратира, но има и множество ползи за здравето ни

Сладката и сочна диня не само ни разхлажда и хидратира, но има и множество ползи за здравето ни

Лятото е периодът, в който можем да се насладим на свежи плодове и зеленчуци, а динята е един от тях. Сладката и сочна диня не само ни разхлажда и хидратира, но има и множество ползи за здравето ни. В следващите няколко точки ще откриете повече защо трябва да включите динята в своето летно меню.

  1. Богата на антиоксиданти: Динята е източник на антиоксиданти като флавоноиди и каротеноиди, включително ликопен. Тези вещества помагат да се борим със свободните радикали и да намалим възпалението в организма.

  2. Подобрява имунната система: Динята е богата на витамин C, който помага да се заздрави имунната система. Тя също така съдържа витамин B6, който е необходим за синтеза на антитела и защитава организма от инфекции. Витамин A, който също се среща в динята, помага за формирането на червени кръвни клетки.

  3. Намалява стреса: Ако се чувствате напрегнати и стресирани, динята може да ви помогне. Тя съдържа витамини и хранителни вещества като витамин B6, които се смятат за успокояващи и помагат при управлението на стреса.

  4. Добра за сърцето: Динята е един от най-полезните плодове за здравето на сърцето. Редовната консумация на диня може да помогне за намаляване на кръвното налягане и холестерола. Ликопенът, който се намира в динята, също може да предотврати окислителното увреждане и да поддържа здравето на сърцето, според изследванията.

  5. Помага за мускулната болка: Ако имате мускулни болки, динята може да ви помогне. Тя съдържа електролити и аминокиселината цитрулин, които помагат за намаляване на възпалението в мускулите и свързаните с това дискомфорти.

  6. Добра за храносмилането и бъбреците: Динята е известна също като диуретик и може да подобри функцията на черния дроб и бъбреците.

  7. Подходяща за диета: Динята е идеална добавка към здравословна диета. С високото си съдържание на фибри и вода, тя помага за елиминиране на токсините и излишните течности от организма. Освен това помага да се усетите наситени и намалява желанието за сладко.

  8. Подобрява мозъка и нервната система: Динята е добър източник на холин, антиоксидант, който подпомага функциите на мозъка и нервната система. Той помага за движението на мускулите, ученето, паметта и предаването на нервни импулси.

  9. Подобрява кръвообращението: Динята е свързана с подобряването на кръвообращението. Тя помага за балансиране на холестерола и кръвното налягане, което води до поддържане на здравите кръвоносни съдове.

  10. Подпомага здравето на ставите: Динята съдържа бета-криптоксантин, пигмент, който е свързан със защитата на ставите и намаляване на възпалението в тях.

  11. За красива кожа: Витамините A, B и C, които се съдържат в динята, помагат за поддържането на здрава и красива кожа. Те защитават и хранят кожата, както и стимулират производството на колаген.

След като сме разгледали само някои от ползите от консумацията на диня, е ясно защо трябва да я хапваме по-често през лятото. Насладете се на този вкусен плод и се възползвайте от множеството му благотворни свойства за здравето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари