11 души са загинали в атентата в близост до Капалъ чарши

1

Най-малко 11 души бяха убити, след като бомба се взриви край полицейски автобус в истанбулския квартал „Баязид“.

Взривът е станал в близост до полицейска станция, докато превозното средство е преминавало покрай нея. Седем души от загиналите са служители на полицията. „Седмина полицаи и четирима граждани загубиха живота си“, заяви кметът на Истанбул Васип Сахин, информира БГНЕС.

По неговите думи други 36 души са ранени. От българското Министерство на външните работи съобщи, че все още няма информация от Истанбул за това дали има или не пострадали българи след взрива срещу полицейски автобус в града.

В същото време от турската Анадолска агенция съобщават, че след експлозията са били чути изстрели. АФП посочва, че експлозивът, причинил взрива, е бил задействан с дистанционно управление. Снимките от инцидента показват ударения автобус, който е опожарен. Стъклата на намиращите се наблизо магазини също са били разбити от ударната вълна. На мястото вече са изпратени линейки, пожарни автомобили и сапьорски екип, а мерките за сигурност са повишени.

Очаква се по-късно да бъде извършена контролирана експлозия на подозрително превозно средство в близост до мястото на нападението, посочва в. „Хюриет“.

Според съобщения взривът е станал до метростанцията „Везеджилер“, която се намира в близост до някои от основните забележителности в историческата част на града. В момента станцията е затворена от съображение за сигурност. Полицейският автобус е пътувал към Истанбулския университет за изпълнение на редовни задължения, посочват още медиите.

Според в. „Джумхюриет“ всички изпити, насрочени за днес в учебното заведение са отменени. От началото на 2016 г. в Турция имаше няколко атентата. По-рано през годината две отделни нападения на Кюрдските соколи на свободата – радикална организация, свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК), отнеха живота на десетки души. Миналия месец осем души бяха ранени при атака срещу военна кола, отговорност за която пое ПКК.

На 12 януари десетки германски туристи загинаха при атентат в центъра на Истанбул, извършен от „Ислямска държава“. При друга атака на групировката през март, отново в Истанбул, трима израелци и един ирански гражданин загинаха.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари