100% ръст на сигналите за онлайн престъпления срещу деца

0
През изминалата година близо 47 000 сигнала са обработени на деца и младежи, станали жертви на онлайн тормоз
През изминалата година близо 47 000 сигнала са обработени на деца и младежи, станали жертви на онлайн тормоз Видео: NOVA

През изминалата година близо 47 000 сигнала са обработени на деца и младежи, станали жертви на онлайн тормоз

Нов антирекорд: 100% ръст на сигналите за онлайн престъпления срещу деца отчетоха от Националния център за безопасен интернет за 2023 г., предава NOVA.

За съжаление, в 95% от случаите става дума за опити за онлайн сексуална експлоатация на непълнолетни деца и младежи. Данните показват, че това е най-високият брой сигнали, обработени от началото на съществуването на Центъра в рамките на 1 година.

През изминалата година близо 47 000 сигнала са обработени на деца и младежи, станали жертви на онлайн тормоз. Ръстът от предходната е двоен, като тогава установените случаи са били малко над 23 000. Рисковете зад екрана на монитора, особено за непълнолетните младежи, става все по-реален.

Константин Веселинов е баща на две момчета – на 14 и 16 години. Споделя, че и двамата са се сблъсквали с тъмната страна на онлайн пространството. Благодарение на това, че реагират бързо, не се стигнало до по-сериозни последици.

"Синът ми е дал достъп до информация, с която впоследствие беше уязвен един от профилите му. Първото, което те опитват, е със същия username и парола да пробват на друго място дали става и в момента ако той, както не си беше включил двуфакторната автентикация, моментално могат да превземат вашия профил с този username и парола", посочи той.

По ирония на съдбата Константин е киберексперт. Казва, че все повече деца и младежи стават жертви на онлайн тормоз, а недоброжелателите стават още по-изобретателни.

"Най-важното от всичките неща е да научим децата си да взимат решения, както в киберсигурността, така и в интернет, също и в живота те трябва да взимат решения - кое е правилно и кое не е. Затова трябва да им дадем аргументи", обясни още Веселинов.

Въпреки притеснителната статистика, немалка част от родителите активно търсят информация как да предпазят децата си във виртуалната реалност.

"Много е важно да се направят екранни снимки, т.н. скрийншот на комуникацията, в която има изнудване, изпращане на голи снимки, тормоз, за да можем ние да знаем какъв е случая и съответно да предприемем нашите процедури. Всичко, което правим, особено когато е свързано с онлайн престъпления, отива, след обработка от наша страна в дирекция "Киберпрестъпност" и те започват да работят по случая веднага", посочи Антоанета Василева, координатор в Център за безопасен интернет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари