100 порции рибена чорба раздадоха в Кривина за Празника на Дунав

2

Кметът на Кривина: Празникът на река Дунав се превърна в традиция за нашето село

Повечето от жителите на Кривина се събраха в центъра на селото, за да отбележат Деня на река Дунав – 29 юни. Населеното място е единственото на територията на община Ценово, което има излаз на голямата река. В близост до селото е и устието на Янтра. Специално за празника бяха приготвени и раздадени 100 порции с рибена чорба.

„Празникът на река Дунав се превърна в традиция за нашето село. Местното население е плътно свързано с реката. Хората почитат и уважават празника“, сподели кметът на Кривина Румен Григоров. По неговите думи преди години в селото е имало дори и пристанище. По четири пъти през деня са спирали корабчета и метеори на понтона, за да извозят пътници към Русе или Свищов. От речния транспорт са се възползвали дори и жители от съседните села. По реката пътят до двата града е най-кратък и е бил най-евтин. Почти десетина години след като е спряло пътническото корабоплаване по голямата река е стоял понтонът, но вече и от него няма следа. Преди години празникът се организирал на самия бряг на Дунава. Но сега в селото продължават да живеят предимно възрастни хора и придвижването им е затруднено.

През годините рибарството бил един от най-популярните занаяти в селото. Рибарите били организирани в кооперация и упражнявали стопански риболов. Хората са разчитали на него като препитание. Във водите на Дунав имало много риба, част от които сега трудно може да се срещнат. Почти е невъзможно в мрежите на рибарите да влезе чига или някоя от есетровите риби. Сега рибарлъкът се упражнява само като хоби.

Секретарят на читалищното настоятелство Виктория Петрова разкри любопитни данни за реката и нейното стопанско значение пред присъстващите. „Мисията на празника е да се покаже значението на Дунав за обществото и да се привлече вниманието към съхраняването на реката и притоците й“, разкри местната библиотекарка. Тя обяви, че тазгодишната тема на международната инициатива „Да пазим Дунава чист“ е вдъхновена от съвместно проучване на реката.

Пред двата казана с рибена чорба се изви опашка от желаещи да опитат от вкусния деликатес. Местни рибари коментираха, че за рибената чорба са необходими най-малко четири вида риба, много подправки и голям майсторлък. А готвачите наистина доказаха, че са майстори в приготвянето на чорба от дунавска риба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари