10 известни личности и техните хелоуински костюми

0

Хелоуин е празник, който е най-популярен в Ирландия, от където всъщност произлиза. Келтите са празнували Хелоуин под името Самхейн, което означава „Край на лятото“ и отбелязва началото на тъмния сезон (келтите делели годината на два сезона: светъл – летен и тъмен – зимен). Това е бил пастирски и земеделски празник на огъня, който започвал през нощта. В нощта на Хелоуин в съвременна Ирландия деца и възрастни се маскират като същества от отвъдното и подземното царство (духове, таласъми, зомбита, вещици, гоблини и др.), палят големи огньове и се наслаждават на зрелищни фойерверки. Децата обикалят по домовете на съседите си за да събират плодове, ядки и сладки за фестивала на Хелоуин, пише 10-те най.

Комерсиализирането на празника в Америка започнало около 20-ти век. В началото хората изпращали картички за Хелоуин, които били най-популярни между 1905 и 1915 г. През 1909 г. производствената компания на Денисън публикувала за пръв път свой каталог за Хелоуин и заедно с компанията на Бийстъл тя била пионер в рекламните декорации за Вси Светии, направени предимно от цветна хартия. Немските производители се специализирали в изработването на статуетки за Хелоуин, които били изнасяни за Америка в периода между двете световни войни.

Масово костюмите за Хелоуин се появяват в магазините около 1950 г., когато играта „Трик или почерпка“ станала неизменна част от празника. И така през 1990 г. започва огромно производство на различни декорации за празника, като те изместват направените вкъщи. Някои от най-популярните украси за Хелоуин са тиквите, плашилата, вещици, оранжеви и пурпурни лампички, надуваеми украшения като паяци, тикви, мумии, фигури на Дракула и Франкенщайн, и др.

Най-голямото празненство за Хелоуин в САЩ е в Ню Йорк Сити и се нарича Village Halloween Parade. Започнало е през 1973 г. от майстор на маски в Грийнуич Вилидж и сега парадът привлича повече от два милиона зрители и участници, както и около 4 милиона телевизионни зрители годишно. Това е един от най-големите паради в света.

Напоследък комерсиализирането на празника добива главозамайващи размери. Правенето на номера вече има по-малка роля, а типичните за Хелоуин костюми се изместват от телевизионни герои и дори политически личности. Героите от малкия екран нахлуват и в украсата на двора и дома. След атаките на 11 септември 2001 г., например, изключително модерни станали костюмите на арабски терористи, пожарникари, полицаи, Американски военни както сред децата, така и сред възрастните.

Ето 10 известни личности и техните хелоуински костюми.

1. Хайди Клум (2008 г.)

 

2. Кейти Пери (2008 г.)

 

3. Лив Тайлър (2010 г.)

 

4. Нина Добрев (2011 г.)

 

5. Гуен Стефани (2011 г.)

 

 

6. Брук Шийлдс (2011 г.)

 

7. Джесика Симпсън (2011 г.)

 

8. Зак Ефрон (2011 г.)

 

9. Фърги (2011 г.)

 

10. Адам Ливайн (2011 г.)

Източник: 10-те най
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари