Арестуваха калабрийски мафиот с бизнес у нас

0

Властите в италианския град Модена арестуваха Кармине Сарконе, смятан за местния бос в област Емилия Романя на калабрийската фамилия Сарконе и на клана Гранде Аракри от Кутро - част от калабрийската мафия ндрангета, предава 24 часа.

Италианските медии цитират дирекция “Антимафия” в Болоня, според която кланът е прехвърлял пари в България, инвестирал е във фондове и имущество в Румъния и Литва, пренасял е контрабандно гориво от Холандия.

Заповедта за арест на Сарконе е била потвърдена 48 часа след това, както изисква италианският закон, тъй като съществува опасност разследваният да се укрие в България или Холандия, където има бизнес.

Двамата братя на мафиота - Джанлуиджи и Николино, са от години в затвора. Джанлуиджи е женен за българка и очаква присъдата си, докато Николино вече е осъден на 15 г. затвор.

В заповедта за арест на Кармине Сарконе изплуват нови подробности около дейността в чужбина на престъпния клан Сарконе от ндрангетата. Сътрудници на правосъдието твърдят пред италианските власти, че кланът инвестирал в имоти в Румъния.

От една от фирмите му – World House, са прехвърлени по банков път 193 000 евро към българска фирма със седалище в Бургас и към румънската “Каза Ноастра”. От справка в интернет се вижда, че въпросната българска фирма има завод за производство на дограми, врати, фасади и др. в Бургас и офиси в няколко български града.

Според “Реджо онлайн”, което се позовава на документите на италианските власти, именно България, родно място на жената на Джанлуиджи Сарконе, е една от отправните точки в дейността на клана. През септември 2014 г. двойката отишла във филиала на банката “Монтепаски” в Повильо. Там превърнали в пари акции за 336 000 евро и изтеглили в брой 35 000 евро, за да ги прехвърлят в България. Според властите фамилия Сарконе използвала и коли, регистрирани на името на българи.

Следователи смятат, че кланът купувал в Холандия посредством своя компания огромни пратки контрабандно гориво, което след това транспортирал към Италия и складирал до Верона. Според “Антимафия” Сарконе има в чужбина “добре консолидирани във времето бази”.

Смята се, че арестуваният Кармине Сарконе е новият местен бос на престъпния клан и опитвал да поддържа жива дейността му след задържането на братята му. Той дирижирал новите схеми от името на братята и се разпореждал с имуществото на клана.

Задържането му идва 3 г. след арестите на 200 души по разследване за връзки с ндрангетата, довело и до процеса “Емилия”. Още тогава съдът в Реджо Емилия постави под запор много сметки, терени и апартаменти на клана Сарконе в Литва.

През 2015 г. стана ясно, че калабрийската мафия била готова да инвестира 160 млн. евро в хотелски мегакомплекс на язовир “Батак” в България. Това се разбра от подслушани телефонни разговори на италианските власти във връзка с разследване на аферите на известна италианска строителна група. Дейността по изграждането на курорта трябвало да започне в края на 2013 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари